wrapper

У склопу пројекта "Поједностављено запошљавање сезонских радника у пољопривреди", који заједнички спроводе НАЛЕД и ГИЗ, у Скупштини града Лесковца одржан је Инфо дан.

 

Суштина овог пројекта је да се донесе ново законско решење које ће омогућити да велики број сезонских радника који се налази у "црној зони" односно ни на који начин нису пријављени и не постоје за систем, буду уведени у исти.

„Овај Инфо дан је замишљен тако да ми обилазећи Србију од Суботице до Бујановца, препознамо проблеме сваке локалне самоуправе односно сваке средине, како би неке проблеме или оне ствари које би могле да представљају проблем имплементирали у нови закон. Закон има користи само ако унапреди неку област и управо из тог разлога ми разговарамо са људима како би предупредили могуће проблеме у самој примени будућег закона. У току је рад радне групе на нацрту новог закона, тако да све информације које сада добијемо овде код вас ћемо моћи да предупредимо - рекао је Небојша Жугић испред НАЛЕД-а.

Пројекат предвиђа израду законског оквира, као и развој електронског система за пријаву и уплату доприноса за сезонске раднике у пољопривреди. Нова решења би поједноставила процедуру пријаве, смањила бирократске препреке и омогућила заштиту свих права сезонских радника.

" Као члан Управног одбора НАЛЕД-а градоначелник Лесковца Горан Цветановић био је укључен у иницијативу за допринос у борби против сиве економије потписивањем Меморандума о сарадњи на реализацији пројекта "Повећање прилика за запошљавање сазонских радника". Да се интензивно ради на овом заједничком циљу доказ је и данашњи Инфо дан у Лесковцу - казала је Марија Јовановић, помоћница градоначелника.

Ово је један од петнаест инфо дана које НАЛЕД организује на територији целе Србије. Како се процењује 300 000 људи у Србији ради на црно само у пољопривреди, док се у у осталим областима тај број протеже на 500 000 тако да ће овај закон омогућити остваривање права и ове категорије запослених.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија