wrapper

Румунска фабрика „Терастил“, која послује у оквиру „Терапласт групе“, отворила је данас у Лесковцу погон за производњу грађевинских сендвич панела у којој има посла за 80 Лесковчана.

Терастил је пре неколико месеци купио део фабрике Интерлеминд у којој су се такође производили сендвич панели.

„Од 81 запосленог, сви ће бити из Лесковца, само један, 81. ће бити из Румуније, а само 20 ће радити у производњи, док ће остали радити у комерцијали и на другим пословима“, казао је Зоран Цвијовић, директор „Терастил Србија“.

Свечаном отварању присутвао је Дорел Гоја, власник Терапласт групе, Емил Раду Молдован, председник округа Бистрица-Насауд, државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић, градоначелник Лесковца Горан Цветановић, представници румунске амбасаде, као и гости из Мађарске, Хрватске, Босне и Херцеговине, Македоније, Бугарске и Црне Горе.

Дорел Гоја је за Лесковац имао само речи хвале.

„Овде сам примљен као код своје куће, а бирократска процедура је много једноставнија него што је код мене, у мојој земљу, у мом граду Бистрица“, казао је власник Терапласт групе.

У лесковачкој фабрици, где су Румуни уложили 11 милиона евра, већ су се произвеле прве тоне полиуретанских сендвич панела, а планира се увођење и друге линије, панела од минералне вуне, са производњом у наредној години од 2,2 хиљада метара квадратних, у вредности од 28 милиона евра.

Цвијовић је казао да ће се сендвич панели првенствено производити за потребе српског тржишта, али и за тржишта свих земаља у окружењу.

Драган Стевановић присетио се како је ова фабрика изгледала пре три године, када је обилазио раднике у протесту.

„Све је било сиво, запуштено, прљаво, покрадено, а осећао се нагомилани бес. Данас је овде светло и говори се о перспективи. Зато сам веома срећан“, истакао је државни секретар.

Градоначелник Лесковца оценио је да је долазак ове румунске компаније, једне од водећих у тој земљи, у град на Ветерници, доказ да је Лесковац место са повољним пословним окружењем.

„Задовољан инвеститор је најбоља препорука за привлачење нових инвеститора. Учинићемо све да Терастилу пружимо све услове за ефикасно пословање у нашем граду“, истакао је градоначелник.

На свечаности је говорио и Молдован, рекавши да први пут присуствује отварању румунске фирме у иностранству, те да са Лесковцем може да успостави сарадња о заједничким пројектима којима би се конкурисало код Европке уније. Скупу се обратио и генерални конзул амбасде у Србији Маријус Дилоп.

Црвену врпцу пресекли су Цвијовић, Цветановић и Стевановић. Фабрика је званично отворена на Дан града Лесковца.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија