wrapper

Лесковац, због развијености текстилне индустрије познат као некадашњи „Српски манчестер“, данас у овој грани индустрије покушава да поврати свој стари сјај. Данас је у Лесковцу заступљена производња,од примарне производње предива различитог састава до готових производа (трикотажа, чарапе, метража, лака и тешка конфекција). Присуство  страних компанија је највеће управо у овој области. У табели је приказан просечан број радника према званичним подацима из Агенције за привредне регистре.

 

Предузећа у текстилној индустрији по броју радника, 2013.
Највећа предузећа у текстилној индустрији Просечан број радника у 2013. години
FALKE SERBIA 443
JEANCI SERBIA DOO Лесковац 250
BIM-TEX DOO Лесковац 64
MATEKS DOO Лесковац 18

 

 Немачка компанија „Фалке” бави се производњом чарапа дуже од једног века.Нова фабрика у северној индустријској зони у Лесковцу површине 15.000м2 тренутно запошљава 620 радника.

 

„Јeanci Истанбул” је компанија из Турске, која се бави производњом висококвалитетног џинса. Ова компанија је закупом две хале упослила више од 680 радника.  Куповином Brownfield-a Јеанци има у плану отварање трећег погона. 

 

Компанија “Ауто стоп интериорс” из Атине на почетку је своје инвестиције у Лесковцу. Компанија се бави производњом пресвлака за седишта и подних простирки за аутомобилску индустрију. Њихови производи представљају компоненте прве уградње у аутомобиле Toyota, Форд и Chrysler.

Компанија користит производну халу некадашњег Зевелона, површине 12.000м2, у северној индустријској зони и тренутно запошљава 80 радника. Наредне године ће инвестицијом од  милион евра адаптирати и опремити постојећи простор, у коме ће запослити још 300 радника.

Поред ових постоји 5 малих предузећа и 4 производне предузетничке радње које упошљавају  од 5-15 радника. Већина ових малих предузећа извози своје производе у Албанију, Немачку, Бугарску, Хрватску, Црну Гору  и Словенију.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија