wrapper

Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије презентовала је ових дана анализу стања безбедности саобраћаја за 161 локалну самоуправу у Србији за период од 2012. до 2016. године. Анализа је извршена на основу података о саобраћајним незгодама које су се догодиле у овом периоду и резултата истраживања индикатора безбедности саобраћаја у Републици Србији у 2016. години.

 Укупан број настрадалих лица у саобраћајним незгодама у односу на број становника, сврстава град Лесковац у категорију локалних самоуправа са ниским степеном угрожености становништва у друмском саобраћају у 2016. години, са трендом смањења ризика у односу на 2015. годину.

У периоду од 2012. до 2016. године на територији града Лесковца регистровано је
1 769 саобраћајних незгода, у којима су повређена 1 352 лица, а погинуло укупно 49 лица.

Проценат настрадалих лица у односу на категорију возила и својство учешћа: возачи и путници у путничким аутомобилима - 24%, бициклисти - 24%, пешаци - 19%, лица у саобраћајним незгодама са теретним возилима - 18%, мотоциклисти и мопедисти - 8%, лица у саобраћајним незгодама са тракторим - 7%.

Проценат настрадалих лица према старосним групама: лица старости преко 65 година - 26%, лица старости 46-64 године - 26%, лица старости 31-45 година - 22%, лица старости 15-30 година - 21%, лица старости   0-14 године -   5%.

Чињенице и закључци произашли из ових анализа биће смернице за идентификацију проблема страдања становништва у саобраћајним незгодама, за планирање других детаљнијих истраживања и будућих активности свих субјеката на територији нашег града у циљу унапређења безбедности саобраћаја.

Комплетан извештај о основним показатељима стања безбедности саобраћаја на територији града Лесковца за поменути период можете погледати на сајту Агенције за безбедност саобраћаја:  http://www.abs.gov.rs/statistika-lokalne-samouprave

 У Савету за безбедност града Лесковца истичу да су летњи месеци, односно јул и август, месеци са веома израженим страдањем у саобраћају. Разлози за овакво стање су, према њиховим речима, пре свега умор и пад концентрације учесника у саобраћају који су путовали на дужим релацијама.

„Не дозволите да вам се годишњи одмори претворе у пакао. Добро планирајте своје путовање. На пут крените наспавани, одморни и здрави. На свака два сата вожње, одмарате најмање 15 минута. У току вожње што чешће пијете воду. Клима уређај користите тако да разлика између спољашње и температуре у возилу буде до 7°C.   Избегавате вожњу ноћу.  Уколико се ипак одлучите за вожњу ноћу, када осетите прве знаке умора, зауставите се на одморишту или бензинској станици, направите паузу и одспаваjте. Запамтите, једини прави лек за умор и поспаност је одмарање и нормалан сан – поручује заменик председник Савета Бранислав Ђорђевић. 

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија