wrapper

Међународни дан људских права, обележава се данас широм света, 67. годину за редом, као подсетник да сваки човек има право на живот, слободу и сигурност.

Обележавање је почело 1950. године, две године након што је је 10. децембра у УН потписана Универзална декларација о људским правима.

У њој је истакнуто да су људска права универзална и да не зависе од националне, државне, идеолошке, социјалне и културне припадности.

Тим документом се штите грађанске, политичке, економске, социјалне и културне слободе и права човека - од права на живот и слободу до права на достојанство, приватност, социјалну сигурност и удруживање.

У оквиру Савета Европе 1950. донета је Конвенција о заштити људских права и основних слобода која, поред основних права, установљава и механизме заштите и надзора над њиховим остваривањем.

“Не можемо говорити о успеху и развоју једног друштва, уколико не водимо рачуна о поштовању људских права његових грађана и грађанки. Зато морамо да настојимо да сваком човеку обезбедимо иста права и једнаке шансе за живот – рекао је градоначелник Лесковца Горан Цветановић, поводом 10. децембра – Међународног дана људских права.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија