wrapper

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић поднео је кривичну пријаву против бившег директора Градске аутобуске станице због сумње да је у претходне две године, искоришћавајући своја овлашћења, прибавио адвокатима Милораду Марјановићу и Илији Петрушићу противправну имовинску корист, истакнуто је приликом његове данашње посете Градској аутобуској станици.

Наиме, Гојко Величковић је овим адвокатима из Лесковца, како се наводи у пријави, платио са рачуна ГАС-а нешто више од три милиона динара како би они заступали ово предузеће у поступцима отпуштених радника који су тужили ГАС и захтевали повраћај на посао.

Према ономе што је градоначелник изнео овом приликом, постоји више показатеља који упућују на неодговорно понашање бившег директора.

Увидом у биланс успеха за 2016. годину, може се видети да ово предузеће исказује добит у износу од 1.053.000 динара. Ова исказана добит је вештачки створена због новчаних потраживања која реално нису наплатива. Тако на пример, дуговања предузећа „Андрић комерц“ са каматом прелазе 20 милиона динара. Предузеће је у стечају и нема имовину, што нам говори да је немогуће наплатити ово потраживање

Претходни директор је током 2015. године, отпустио седам радника који су након тога тужили ГАС. Један запослен је већ враћен на посао уз образложење да директор није спровео законску процедуру приликом отпуштања, већ је оцена да се ради о директоровој самовољи.

Према процени стручне службе за финансијске послове, уколико и остали радници буду враћени на посао, предузеће ће имати обавезу да им исплати око 8,5 милиона динара на име неисплаћених зарада, као и трошкове ангажовања адвоката.

Доласком на чело предузећа, 15. маја 2017. године, Жикица Стојановић наследио је дуговање према превозницима у висини од око 4.150.000 динара, закључно са априлом. Појединим превозницима рачуни нису били измирени од новембра 2016.

Узимајући у обзир да  највећи део прихода овог јавног предузећа долази, управо, од превозника, циљ новог руководства био је да у првих месец дана измири дуговање према превозницима. То је и учињено. Данас, ово јавно предузеће не дугује превозницима и полако враћа поверење које је било урушено.

Један од приоритета руководства у даљем периоду је стварање услова за подношење захтева за прибављање лиценце за рад аутобуске станице.

Нови закон о превозу путника у друмском саобраћају уводи обавезу прибављања лиценце за рад без које аутобуске станице неће моћи да обављају делатност станичних услуга.

Ово предузеће је зато покренуло иницијативу за упис права својине на објектима на град Лесковац, јер су исти били у својини Републике Србије. У кратком року покренути поступак је окончан, и 24. јула ГАС је добио решење катастра којим се врши упис права јавне својине у корист града. Ово има велику важност, пре свега због добијања лиценце за рад аутобуске станице, али и због увећања имовине града, речено је приликом данашње посете. 

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија