wrapper

У петак, 19. јануара 2018. године  НАЛЕД и Ауто-мото савез Србије у партнерству са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре организовао је скуп о управљању безбедношћу друмског саобраћаја на локалу. У присуству више од 200 учесника, закључено је да је неопходно што пре усвојити измене Закона о јавним путевима и Закона о безбедности саобраћаја како би локалне самоуправе превазишле проблеме са којима се суочавају у финансирању изградње и одржавања путева.

Број погинулих у саобраћајним несрећама у Србији у последњих 20 година преполовљен је на око 600 годишње, што је и даље висок број, а трошкови које незгоде стварају држави  премашују 300 милиона евра – велики губици за друштво и буџет могли би да буду смањени ефикаснијим улагањем у унапређење безбедности саобраћаја на локалном нивоу.

Први потез је на држави од које се очекује да измени Закон о безбедности саобраћаја и Закон о јавним путевима и прецизније уреди надлежности самоуправа, оцењено је на скупу „Управљање безбедношћу друмског саобраћаја на локалу“, који су у Палати Србија организовали НАЛЕД и Ауто-мото савез Србије у партнерству са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

„Локалне самоуправе су због нејасних и неусаглашених прописа суочене с проблемом финансирања изградње и одржавања путева, као и финансирања предузећа која су управљачи путева, а бројне општине након измене регулативе о буџетском систему такво предузеће више немају и зато апелујемо на ресорне институције да што пре усвоје измене закона „ изјавио је члан Управног одбора НАЛЕД-а и градоначелник Лесковца Горан Цветановић на отварању скупа.

Док градови и општине немају у потпуности обезбеђено финансирање градње и одржавања путева, то није случај са обавезом улагања у безбедност саобраћаја. Од сваке наплаћене казне 30% новца одлази општини у којој је прекршај направљен, што на нивоу Србије премашују милијарду динара. Међутим та средства се углавном троше ненаменски или усмеравају у послове који представљају редовно одржавање, а не улагање у унапређење безбедности саобраћаја.

Проблем ненаменског трошења требало би да реши Предлог Закона о безбедности саобраћаја на путевима, који у парламенту чека на усвајање од новембра. Тај пропис обавезаће све општине  да формирају функционалне локалне савете, који ће морати да прибаве сагласност Агенције за безбедност саобраћаја на план рада и употребу средстава од наплаћених казни.

Државни секретар Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Един Зећировић нагласио је да је допринос локалних самоуправа напорима државних институција да унапреде сигурност важан због испуњавања циљева Стратегије безбедности саобраћаја на путевима Србије 2015-2020 који предвиђа да број несрећа са смртним исходом буде преполовљен, као и да у саобраћајним несрећама више не страдају деца. Из Министарства су навели да је нови закон о путевима још у фази нацрта и на усаглашавању у институцијама.

Локалне самоуправе заслужиле су похвале за бројне кампање подизања свести грађана о важности поштовања прописа, нарочито кроз едукацију деце и младих, али је као значајан проблем истакнуто то што безбедност саобраћаја ипак није у врху њихових развојних приоритета.

- Велики помак у унапређењу безбедности у својим срединама градови и општине могу да постигну дигитализацијом података о саобраћају и анализом. На располагању им је Портал безбедности саобраћаја који је развио Ауто-мото савез Србије и који олакшава и унапређује идентификовање највећих саобраћајних проблема и могућих решења – истакао је генерални секретар АМСС Предраг Ђурђев.

Портал омогућава креирање база података о свим саобраћајним несрећама и њиховим последицама, као и о учесницима у незгодама, податке о стању путева, постојању и позицији сигнализације и осветљења, индикаторима понашања учесника у саобраћају и ставове о опасностима и ризицима. Укрштањем података, доносиоци одлука могу једноставније и прецизније да препознају „црне тачке“ и осмисле мере за унапређење безбедности.

Извор: НАЛЕД

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија