wrapper

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић посетио је Апотеку Лесковац, у којој се кренуло са реализацијом мера за решавање дугова у којима се ова установа налази. 

Крајем јуна реализован је социјални програм за упошљенике Апотеке, где је отпремнине добило 77 радника, међу којима су фармацеутски техничари и немедицинско особље. За отпремнине овим радницима Министарство здравља издвојило је 39 милиона динара, а њима су исплаћене заостале зараде у износу од 24 милона динара. Сада у Апотеци Лесковац ради 89 радника.

- Наредни корак је постизање договора о репрограму обавеза са највећим добављачима, како би се обезбедило даље снабдевање установе новим количинама лекова. У скорије време планирамо да одржимо и састанак са представницима осталих општина на територији Јабланичког округа, јер је неопходно и њихово укључивање у решавање проблема у којем се Апотека налази, рекао је градоначелник Цветановић.

Лоше пословање Апотеке потиче још из ранијег периода, из 2011. и 2012. године, када су неизмерене обавезе Апотеке Лесковац биле око 700 милиона динара. Сада је то дуговање преполовљено, али и даље остаје проблем малог промета и смањења марже, проблем кашњења плата, као и неравноправан положај приватних и државних апотека.

До највећих проблема у Апотеци дошло је са увођењем приватних апотека у систем издавања лекова на рецепт, смањењем цене лекова, смањењем марже и укидањем бонитета.

За разлику од приватних, државне апотеке имају обавезу набавке лекова путем централизованих јавних набавки, што је довело до нижих набавних цена и даљег смањења марже која је главни извор прихода Апотеке. Проблем је и то што се трошкови пословања не могу покрити из марже, што додатно отежава плаћање обавеза према добављачима и ограничава испоруке лекова.

 

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија