wrapper

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић посетио је данас два лесковачка јавна предузећа - Топлану, која је позитиван пример како од некадашњег губиташа доћи до успешног предузећа и Дом, који се и даље суочава са бројним проблемима у пословању.

Приликом обиласка Топлане градоначелник Цветановић истакао је да је приликом преузимања одговорности 2012. године, затечено изузетно лоше пословање са губитком од преко 20 милиона динара.

- Колико је лоша била ситуација у овом предузећу говори податак да се само за мазут дуговало преко 100 милиона динара, а готово још толико према добављачима и по краткорочним кредитима. У кратком временском периоду уведене су суштинске промене и створен ефикасан систем руковођења и организације послова. Уведен је квалитативни и квантитативни пријем енергената, што до тада није био случај, јер није постојала прецизна евиденција количине и квалитета унешених енергената, рекао је Цветановић.

Топлана сада послује позитивно са 72 милиона нето добити на крају 2016. године. Све обавезе према добављачима су измирене, враћена су готово сва дуговања, редовно се исплаћују зараде, а предузеће није ниједног тренутка било у блокади, што је омогућило и велики број значајних и скупих инвестиција.

Међу њима су изградња гасне котларнице у вредности од око 900.000 евра, реконструкција топловода у дужини од 1200 метара, вредна пола милиона евра, набавка и уградња 42 аутоматске подстанице вредна 410.000 евра, као и набавка калориметра и скада система у које је уложено 130.000 евра.

- Успоставили смо добро организован систем у коме се тачно зна ко шта треба да ради. У овој години биће издвојено још преко 15 милиона динара за набавку мрежних пумпи, замену цеви у котларницама, замену вентила у шахтовима и санацију топловода Дубочица, рекао је директор Топлане Јовица Ђорђевић.

Након ове посете, градоначелник је обишао и Јавно предузеће Дом, које се као и Топлана однедавно налази у новим и бољим просторијама, али нажалост има још много проблема у пословању.

Ово предузеће због ненаплаћених потраживања и заосталих дуговања и даље није профитабилно.

- Последње две године, наплата потраживања расте, јер се наплаћују и дуговања из ранијих година. Ипак, оно што нарочито брине је да је само 30-ак процената потраживања наплативо, с обзиром на то да многа правна лица која дугују Дому више нису активна, а отежана је и наплата код такозваних „социјалних станова“ који су додељени социјалним категоријама становништва. Додатан проблем стварају локали који су у подзакупном односу и драго ми је што су почеле да се предузимају мере за њихово увођење у легалне токове, истакао је градоначелник.

Јавно предузеће Дом располаже са 175 локала, 103 гараже и 86 станова у власништву града. 

Њима је поверено и одржавање зграда са готово 4.000 корисника.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија