wrapper

×

Упозорење

JUser: :_load: Није могуће учитати корисника са ИД: 495

Уз помоћ Министарства културе, а у оквиру пројекта дигитализација архивске грађе, Историјски архив у Лесковцу набавио је скенер за дигитализацију архивске грађе, вредан 1,6 милиона динара.

- Сада смо овде да подржимо Архив као важну установу културе у за њих, али и за нас, веома битном тренутку. Тренутку када почињу да иду у корак с временом и прате светске трендове чувања и заштите архивске грађе.Надам се да ће Историјски архив и надаље пратити новине у архивистици, а ми смо ту да их испратимо у томе колико смо у могућности, рекао је градоначелник Лесковца, Горан Цветановић.

Директорка Историјског архива Марија Лазаревић истакла је да ће им овај скенер омогућити пренос старих и ретких докумената у дигиталну форму, али што је још важније и заштиту ове драгоцене грађе.

Историјски архив Лесковац чува основни и незаменљив део културног наслеђа са подручја града Лесковца и општина Лебане, Бојник, Медвеђа, Власотинце и Црна трава. Због тога је ова установа веома значајна за нашу локалну самоуправу и читав округ.

Град је због недостатка простора 2014. године Историјском архиву омогућио коришћење дела старе зубне поликлинике за смештај архивске грађе. Исте године смо заједно са Министарством културе и информисања  учествовали у адаптацији тог простора са износом од 620 000 динара.

Прошле године реализована је прва фаза адаптације матичне зграде архива, у шта је уложено 1.650.000 динара. У 2016. радови на реконструкцији овог објекта су настављени и за то је из градског буџета издвојено још милион динара.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија