wrapper

У галерији Радио-телевизије Србије, отворена је изложба „Југ Србије у Великом рату1915-1918“, а поставка ће бити изложена до 25. априла.

Ова изложба представља специфичан омаж нашим прецима славно палим у одбрамбеним и ослободилачким ратовима које је Србија водила почетком 20. века. Уз несебичну помоћ сарадника, изложбу су припремили кустоси историчари –саветници музеја у Лесковцу Мира Ниношевић и Верољуб Трајковић.

„Југ Србије у Великом рату 1915-1918“ хронолошки приказује период од повлачења српске војске и народа 1915/16. године, преко успостављања окупационе војно-цивилне власти, страдања и депортовања српског становништва у логоре, положаја Српске православне цркве и школства под окупацијом, до избијања Топличког устанка, његовог суровог угушења и, на крају - славног повратка у ослобођену отаџбину.

У први план истакнути су, пре свега, појединци, ратници и јунаци, обични српски сељаци, занатлије и малобројна српска интелигенција, која је показала беспримерну пожртвованост у одбрани отаџбине. Изложене су појединачне и групне фотографије одликованих заслужних ратника, обичних војника и драматичних призора из борби, ратне белешке ратника, оригинална документна, извештаји, наоружање, опрема и још много тога што упечатљиво сведочи о страдањима на југу Србије у Великом рату.

Посетиоци први пут могу да виде фотографије које сведоче о путу наших ратника преко Албаније, Крфа, Солуна, Солунског фронта и ослобађању Србије, потом, о свакодневном животу цивила, жена, деце и стараца на окупираној територији, над којима су Бугари починили до тада незапамћене злочине.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија