wrapper

НАЛЕД јео организовао студијску посету Тајвану током друге половине октобра у трајању од 15. до 21. октобра. Циљ студијске посете Тајвану било је јачање трговинске и економске сарадње, размене знања и најбољих пракси у примени ИТ решења за добру управу и бржи локални развој, и промоције локалних туристичких и економских потенцијала.

Тајван је рангиран као 18. економија света, и један је од „четири азијска тигра“ – најразвијенијих земаља Азије, уз Хонг Конг, Јужну Кореју и Сингапур.

Ову позицију донела им је софистицирана индустрија и висока технологија које се примењују у свим секторима пословања. Углед међу инвеститорима остварају пружајући одличне услове пословања (заузимају 11. позицију према лакоћи пословања према "Doing Business" листи Светске банке), а кроз фокусирану промоцију локалних производа и понуде остварују све већу популарност и на туристичкој мапи света. Студијска посета је намењена за представнике руководећих тела НАЛЕД-а из редова локалних самоуправа, а делегацију су чинили: извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић, градоначелница Сомбора Душанка Голубовић, градоначелник Пирота Владан Васић, градоначелник Лесковца Горан Цветановић, градоначелник Крушевца Драги Несторовић и председник општине Врњачка Бања Бобан Ђуровић.

Градоначелнике који су учествовали у посети, препоручило је истакнуто залагање и остварени резултати у промоцији туризма и привлачењу инвестиција. Мотив за учешће у студијском путовању била је размена искустава са колегама из Тајвана и умрежавање са тамошњим привредним и локалним лидерима. За учеснике су били покривени комплетни трошкови пута и боравка у Тајвану, осим трошкова визе у износу од 50 долара. Делегација је током студијске посете имала прилику да се упозна са колегама из највећих градова на острву - Тајпеја као главног града и Каосијунга, града-луке на југу. Такође се упознала са радом и достигнућима Института за истраживања у области индустријских технологија, „Чијао Тунг“ националног универзитета, Тајпеј рачунарске асоцијације, Савета Тајвана за развој спољне трговине, Савета за национални развој и Института за информациону индустрију.

Посета је обухватила и састанке са представницима бизнис парка у којем послују велике тајванске компаније као што су „Asus“ и „Acer“, посету и „Pass“ корпорацији, одељењу за међународну сарадњу Министарства за економске послове, састала се с представницима Фонда за међународну сарадњу и развој и упознала са туристичком и културном понудом острва. Остварени су бројни контакти са званичницима и привредницима и размотрене су конкретне могућности за сарадњу кроз размену знања, заједничке пројекте, стипендирање студената, братимљење градова, учешће компанија и локалних самоуправа из Србије на привредним сајмовима, културним манифестацијама и пословним конференцијама на Тајвану.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија