wrapper

Млади са подручја Јабланичког округа су данас у оквиру кампање "Европа, то си ТИ" могли да добију информације о процесу европских интеграција и о приликама које им оне пружају.

Догађај је одржан у Лесковачком културном центру у организацији програма Европски прогрес, који је финансиран од стране Европске уније, Владе Швајцарске и Владе Републике Србије.

- Европска унија и Влада Швајацарске подржавају кампању „Европа то си ТИ” како би млади људи на југоистоку и југозападу Србије могли да сазнају више о суштини процеса европских интеграција, као и могућностима које се отварају пред њима. „Сусрет са Европом” је прилика да млади из прве руке сазнају како могу да студирају или волонтирају у земљама Европске уније, да шире своја знања и видике, а тиме допринесу и развоју свог града и заједнице“, рекла је Евгјеније Исљами, представница Европског ПРОГРЕСа.

Испред локалне самоуправе присутне је поздравила помоћница градоначелника Лесковца Марија Јовановић која је истакла да  је ово добра прилика за све младе да се информишу о бројним могућностима за академско усавршавање, путовања и волонтирање у земљама Европске уније.

- На тај начин, млади из Лесковца могу да додатно развију своје личне потенцијале, да обогаћују себе, али и да по повратку у Србију, новим знањима и идејама, допринесу развоју свог града и друштва у целини. Град Лесковац има одличну сарадњу са развојним програмом Европски прогрес, са којим је уз финансијску подршку Европске уније, Владе Швајцарске и Владе Републике Србије до сада реализован велики број важних пројеката. Међу последњим пројектима које је подржао Европски прогрес налази и комплетна реконструкција Основне школе „Трајко Стаменковић“ у коју ће бити уложено 110.000 евра, рекла је Марија Јовановић.

Од представника Тима Европа млади су могли да сазнају више о могућностима добијања стипендија за студије у земљама Европе, као и о искуствима младих који су већ прошли кроз сличне програме.

- Данашњим догађајем информисали смо младе Лесковчане о могућностима да стекну радно искуство кроз Европски волонтерски сервис, упознају различите културе и да се додатно усаврше кроз формалне и неформалне видове образовања који нуди програм за младе Европске уније, Ерасмус Плус, навео је Наим Лео Бешири из Тима Европа.

Уз забавне садржаје, посетиоци су могли да у интернет кутку посете портале Европског ПРОГРЕС-а, ЕУ инфо центра, Еразмуса и других и пронађу све потребне детаље о актуелним позивима, могућностима и програмима.  

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија