wrapper

Град Лесковац је на конкурсу Министарства привреде добио новчана средства за израду пројектно- техничке документације за комплекс некадашњег „Југекспреса“.

Пројектно-техничка документација која ће бити израђена односи се на реконструкцију и санацију постојећих објеката, припадајуће инфраструктуре и партерног уређења на простору Југекспреса.

За овај пројекат Министарство привреде одобрило је средства у износу од 1,3 милиона динара, односно 70 посто укупне вредности пројекта. Град ће учествовати са преосталих 30 посто средстава, односно 573.000 динара.

Објекти чија је реконструкција планирана налазе се у радној зони 2 „Невена“ и представљају грађевинско земљиште. Некадашња намена ових објеката биће промењена у производни простор и прилагођена потребама потенцијалних инвеститора за организацију пословања у области лаке индустрије.

 „Одлуком о прибављању непокретности у јавној својини града Лесковца, непосредном погодбом град је откупио објекте и земљиште предузећа „Југекспрес путнички саобраћај“ у стечају и „Југекспрес теретни саобраћај“ у стечају- рекао је градоначелник Лесковца Горан Цветановић на конференцији за новинаре.

Он је овом приликом подсетио да је део овог земљишта уступљен компанији „Јура“ у циљу ширења капацитета, где је у току 2016. године изграђена је нова фабрика ове јужнокорејске компаније.

Остатак комплекса чине руинирани објекти који нису у функцији и чијом реконструкцијом и адаптацијом би се створили услови за привлачење потенцијалних инвеститора.

С обзиром на то да за предметну локацију постоји усвојена планска документација, израда неопходне пројектно-техничке документације је следећи корак у ревитализацији ове браунфилд локације.

„Очекујемо да на тај начин, ревитализацијом постојећих пословно-производних зона, додатно допринесемо стварању повољне пословне климе, креирању нових радних места и бржем привредном развоју – рекао је градоначелник Цветановић.

На конференцији за новинаре приказане су и фотографије пре и после радова на реконструкцији некадашње фабрике „Синтетика“. У прошлој години спроведена су три тендерска поступка, укупне вредности 120 милиона динара за радове на реконструкцији зграде овог некадашњег друштвеног предузећа.

Пред крај 2016. уведен је извођач радова на првој фази, а сада је завршено око 80 процената. 

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија