wrapper

Лесковачки Водовод јутрос је у Белановцу започео реализацију, у последње две године, друге велике инвестиције на такозваном ''западном краку''.

Ради се о реконструкцији главног довода, дужине око 1 700 метара, која ће коштати 17 милиона 300 хиљада динара.

На  такозвани ''Западни водовод'' прикључено је седам села а то су Белановце, Миланово, Каштевар, Подримце, Карађорђевац, Душановац и Петровац.

„Након прошлогодишње инвестиције, када су урађени главни потисни вод, прекидне коморе и пумпне станице, а у изградњу бустер станице за подизање притиска уложено 630 хиљада евра, број кварова смањен је за 20 посто. Међутим, разводне мреже у поментуим селима старе су и четири деценије, па ће њихова замена коштати много и у тај посао ће морати да се укључи и локална самоуправа - нагласила је директорка Водовода, Косара Илић.

Радове изводи ''Телекомуникација'' из Блаца, а они подразумевају замену дотрајалих цеви новим, од полиетилена, профила 160 мм.

До 2002. године, цена воде по кубном метру на подручју ''Западног водовода'' била је дупло већа  од цене у остатку водоводног система. Узрок томе су били импути, као што је допремање воде до виших делова, каквима овај крај обилује. Нечијом одлуком цена воде је на територији града изједначена, па Водовод данас, што се тиче ''запада'', послује са губитком, јер 1.630.000, колико се годишње наплати од потрошача, покрива једва трошкове електричне енергије за рад пумпи и других постројења. Директорка Илић је искористила прилику и да апелује на мештане Белановца и осталиох седам села да рационално троше воду, посебно у летњим месецима, јер је , у овом делу града, сваки кубик драгоцен.

Потпредседник Савета месне заједнице Белановце, Петар Станковић, захвалио се Водоводу и локалној самоуправи на издвојеним средствима за реконструкцију мреже, јер је водоснабдевање  био један од горућих проблема овдашњег становништва.

„Много нам значи ово улагање, пре свега, јер сам сигуран да ће бити много мање кварова – рекао је Станковић.

Радови би, према плану, требало да буду завршени до средине децембра.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија