wrapper

Преко пројекта Немачке развојне сарадње "Подстицање запошљавања младих" који реализује Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ данас су 53 млада пчелара добила укупно 400 кошница за покретање или унапређење свог пословања.

Уговоре им је уручио Хајнц Дитер Харберс, вођа пројекта који је казао да организација ГИЗ има већ дуги низ год одличну сарадњу са Лесковцем, како са градоначелником, тако и са локалним организацијама. Он је данас са градоначелником Цветановићем потписао меморандум о сарадњи, који ће значити наставак подршке младим пољопривредницима и током наредних година.

- Заједнички покушавамо да помогнемо развој града у области пољопривреде и допринесемо смањењу незапослености. Већ смо имали неколико успешно спроведених мера и ово тек почетак једног дугог дивног партнерства, рекао је Харберс.

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић истакао је овом приликом да локална самоуправа настоји да сваке године увећава издвајања за аграрни сектор, како би могли да се искористе сви потенцијали које Лесковац има као пољопривредни крај, као и да је драгоцена свака помоћ граду у остварењу тог циља.

- Ове године, наша издвајања за пољопривреду чине 4 процента укупног градског буџета, са тежњом да ту статистику побољшамо за још један проценат у наредним годинама. Све то неће дати адекватне ефекте, уколико што већи број младих људи не привучемо пољопривредној производњи. Зато сматрам да је пројекат „Подстицање запошљавања младих“ немачке развојне сарадње, који спроводи немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ, изузетно важан за оснаживање младих да се окрену пољопривреди, створе добру основу за успешно пословање и допринесу свом личном развоју и развоју читавог града, рекао је градоначелник Цветановић.

Представници удружења пчелара истичу да је пчеларство велика предност Лесковца и Србије и да је 2013. године извезено више меда него свог меса из Србије.

- Удружења ће у наредном периоду ојачати капацитете чланова, побољшати маркетинг и промоцију пчелињих производа, као и техничко-технолошке услове пословања, рекао је Ненад Стефановић, представник пчеларских удружења "Бели багрем" и "Лесковац".

Ово није први пут да немачка влада подржава  младе пољопривредне произвођаче из Јабланичког округа, јер је прошле године амбасадор Републике Немачке у Србији, господин Аксел Дитман,  пчеларским удружењима и земљорадничкој задрузи, у Лесковцу уручио опрему у вредности од 30.000 евра.

 

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија