wrapper

Завод за јавно здравље Лесковац придружио се обележавању Међународног дана сећања на преминуле од СИДЕ, како би се одала почаст умрлима од ове опаке болести али и подигао степен едукације становништва о превенцији и лечењу.

Међународни дан сећања на преминуле од сиде први пут је обележен давне 1983. године, када је ова, још увек мистериозна болест, почела да односи велики број живота.

Са вирусом ХИВ-а данас се може живети, али је број  умрлих од ове болести и даље велики, рекла је Мина Цветановић, помоћница градоначелника задужена за здравство.

- Зато на овај дан желимо да нарочито скренемо пажњу на важност превенције али и тестирања и раног откривања вируса ХИВ-а, чиме би се у значајној мери продужио живот оболелима. 

Истовремно, овакве акције имају за циљ стварање друштвеног окружења без стигматизације и дискриминације оболелих, што би повећало број особа које се одлучују на тестирање, али и омогућило оболелима да у већој мери остварују своја права на рад, образовање, лечење и нормално функционисање у друштву, истакла је Мина Цветановић.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија