wrapper

У Свечаној сали града данас је приређен пријем за представнике удружења особа са инвалидитетом, персоналне асистенте и кориснике ове услуге, поводом Европског дана самосталног живота.

Град Лесковац придружио се обележавању Европског дана самосталног живота, имајући у виду важност унапређења самосталности особа са инвалидитетом у обављању најразличитијих активности. У успостављању самосталности особа са инвалидитетом кључну улогу има сервис персоналних асистената, чији рад је финансијски подржала лесковачка локална самоуправа.

- У дану када указујемо на значај самосталности особа са инвалидитетом, нарочито је важно поменути сервис персоналних асистената који особама са тешким инвалидитетом управо омогућава самосталност, равноправност и пуно грађанско учешће. За финансирање ове услуге, у 2017. години смо путем јавних набавки издвојили 4.150.000 динара. Тежимо да одемо и корак даље па смо на данашњој седници Градског већа усвојили и предлог одлуке о измени и допуни Одлуке о социјалној заштити, којим смо предвидели увођење нове социјалне услуге – лични пратилац за децу са сметњама у развоју која су укључена у васпитно-образовни систем.

Председник Центра за самостални живот особа са инвалидитетом Светислав Марјановић рекао је да самостални живот особа са инвалидитетом није могућ без услуга персоналне асистенције и захвалио се локалној самоуправи што је приступила системском начину финансирања ове услуге путем јавних набавки.

- Ово је прилика да одам лично признање Одељењу за јавне набавке на великом послу који су обавили и успели да за кратко време продру у суштину и начин функционисања услуге персоналне асистенције. Желим да захвалим и Одељењу за друштвене делатности и локални развој јер су одмах образовали комисију која ће пратити квалитативно и квантитативно пружање ове услуге социјалне заштите, као и Центру за социјални рад који је изузетно ефикасно извршио процену потреба корисника услуге персоналне асистенције, рекао је Марјановић.

Градоначелник Лесковца Горан Цветановић додао је да ће локална самоуправа и даље наставити да унапређује квалитет живота особа са инвалидитетом и да у свему томе има значајну подршку ресорног Министарства, преко којег је Лесковац ове године добио наменски трансфер у износу од 21 милион динара, који ће бити искоришћен за унапређење постојећих и развој нових услуга социјалне заштите.

Свечаност поводом обележавања Европског дана самосталног живота употпунила је и ученица Средње музичке школе Мина Николић, која је у клавирској пратњи професорке Јоване Миленковић извела две музичке нумере.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија