wrapper

У Свечаној сали Скупштине града данас је приређен пријем за удружења особа са инвалидитетом, поводом обележавања 3. децембра Светског дана особа са инвалидитетом.

Тема овогодишњег обележавања је „Достизање 17 циљева будућности какву желимо“, што се односи на искорењивање глади и сиромаштва, обезбеђивање здравствене заштите, инклузивног образовања и друго. а обележавањем овог датума и Град Лесковац жели да скрене пажњу на важност унапређења положаја особа са инвалидитетом.

- У овом тренутку за особе са инвалидитетом од највећег значаја њихово економско оснаживање, и позвао је све послодавце који за то имају могућности да их запосле. Досадашња искуства показују да су управо особе са инвалидитетом врло добри и одговорни радници, казао је градоначелник Лесковца др Горан Цветановић.

На подручју града Лесковца, према последњим подацима НСЗ, незапослено је 379 особа са инвалидитетом. Од тога, 271 лице је одмах спремно за рад, док су остала, из здравствених и породичних разлога, привремено спречена. Међу њима је највише оних са трећим степеном стручне спреме, одмах затим са четвртим, док је са седмим степеном укупно 13 особа.

Локалним акционим планом за запошљавање предвиђају се већа средства за послодавце који запосле особе са инвалидитетом, као и већи број поена приликом оцењивања квалитета рада послодаваца, подсетио је градоначелник на данашњем пријему, додајући да локална самоуправа настоји да унапреди и помогне што веће укључивање особа са инвалидитетом у све аспекте друштвеног живота.  

Град Лесковац редовно измирује све обавезе према удружењима особа са инвалидитетом, а јуче је исплаћена и последња рата за пројектно финансирање ових удружења, у износу од 4.200.000 динара. У 2016. је за ове намене издвојено укупно 34 милиона динара.

Присутнима се обратио и Миливоје Ђокић, председник Окружне организације слипих и слабовидих лица који је захвалио локалној самоуправи и градоначелнику на константној подршци коју им пружају.

Иначе, поводом Светског дана особа са инвалидитетом Окружна организација слепих и слабовидих лица јуче је организовала Шаховски турнир за слепе, по 23. пут. 

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија