wrapper

У седишту Јабланичког управног округа данас је одржан састанак радне групе која је расправљала о даљим активностима на обнови културне заоставштине Царичин град и оживљавању овог важног историјског локалитета са изузетним туристичким потенцијалима.

На састанку којем су присуствовали представници Јабланичког управног округа, града Лесковца, општина Лебане, Медвеђа и Власотинце, као и референтних институција из Лесковца, Ниша и Београда, заједнички је оцењено да је реч о изузетно важном културно-историјском налазишту од чије адаптације и промоције ће корист имати не само Јабланички округ већ читава Србија.

Градоначелник Лесковца др Горан Цветановић казао је да је један од иницијалних корака Радне групе за обнову Царичиног града испуњавање услова за заштиту овог историјског локалитета као УНЕСКО-вог споменика културе, чиме би постао место од изузетног значаја, за светску културу, науку и образовање.

- Циљ нам је и конкурисање за средства ИПА фондова који се односе на прекограничну сарадњу са Бугарском, како бисмо приступили обнови локалитета и уредили комплекс како и доликује светским туристичким атракцијама. Ревитализацијом и промоцијом Царичиног града створили бисмо комплекс који би био обавезна ставка на свим туристичким мапама Србије и који би југ Србије отворио према посетиоцима из читавог света, казао је градоначелник Цветановић.

Вујадин Иванишевић са Археолошког институа Београд рекао је да би требало искористити и потенцијале нишког аеродрома који се стално развија, како би се привукли страни туристи.

- Заједно са Феликс Ромулијаном и Виминацијумом, можемо да направимо туристичку понуду где би људи могли да виде четири римска града, од тога један где је рођен Јустинијан, а један у коме је рођен Константин.

Пројектна документација требало би да буде готова да пролећа, када би требало да крене рестаурација овог археолошког локалитета. На самом почетку радиће се конзервирање мозаика које ће спроводити Републички завод за заштиту споменика културе Београд, уз финансијску помоћ Министарства културе, а у каснијим фазама планира се и виртуелна реконструкција града како би локалитет био што привлачнији посетиоцима.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија