wrapper

У оквиру Ноћи музеја, у Галерији Лесковачког културног центра синоћ јеотворен 22. Мајски ликовни салон.

Ова традиционална манифестација, као отворена смотра академских сликара, окупља најзначајније ствараоце из Лесковца и околине и прилика је да се на лесковачкој ликовној сцени представе млади, школовани сликари као и већ афирмисани аутори. Овогодишњи Мајски ликовни салон окупио је 26 аутора различитих генерација, од којих свако на свој начин пружа допринос стварању културног идентитета нашег града. Међу њима се истичу Никола Марковић, Драгољуб Станковић Чиви, Никола Станковић, Јована Ђорђевић и други.

Мајски ликовни салон је отворио градоначелник Лесковца Горан Цветановић који је истакао да је то једна од најзначајнијих манифестација у области ликовне уметности у нашем граду.

- Ово је прилика за младе, али и већ афирмисане ауторе да пред домаћом публиком представе себе и савремену уметност Лесковца и околине. Кроз своја дела, уметници нам преносе емоције и утиске на основу којих можемо ближе да упознамо њих саме, али и њихово поимање стварности и наше свакодневнице - рекао је Цветановић, изразивши наду да ће се Мајски ликовни салон организовати још дуги низ година и да ће окупљати све већи број сликара.

- Радује ме чињеница да је 26-оро аутора желело да се представи на овој манифестацији, мада је то само делић великог уметничког потенцијала који Лесковац има. Бићемо задовољни тек када овај простор постане мали за све успешне ствараоце и очекујемо да ће из године у годину све већи број аутора желети да излаже на Мајском и Октобарском ликовном салону - рекла је Сања Цонић, директорка Лесковачког културног центра.

- Мајски ликовни салон је манифестација која афирмише актуелно стваралаштво ликовних уметника Лесковца као изложба ревијалног типа. Уметници различитих генерација и разноврсних стилских опредељења окупли су се на једном месту дајући на увид најновија, крајње хетерогена уметничка остварења. Док старија генерација уметника остаје верна традиционалном приступу уметничком делу, млађи аутори уносе ново расположење и нову енергију. - рекла је Радмила Костић, историчар уметности, виши кустос Галерије савремене ликовне уметности у Нишу.

Она је позвала лесковачке сликаре да узму учешће на бијеналној изложби ликовних уметника југоисточне Србије, која ће бити организована током јула.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија