wrapper

У Нишу је у присуству председника Србије Александра Вучића, премијерке Ане Брнабић и чланова Владе, отворен нови Клинички центар, намењен пацијентима са југа и југоистока Србије. Вучић је навео да смо добили будућност у здрављу које мора бити највећа вредност земље. Реконструкција и изградња новог објекта коштала 32 милиона евра. Пријем првих пацијената до краја године.

Александар Вучић је рекао, обраћајући се окупљенима на отварању КЦ Ниш, да је срећан јер "смо у Нишу показали да умемо, знамо и можемо и да свако може да направи чудо ни из чега и да реши проблем и одговори на изазов". 

"Највећу бољку друштва прележали смо баш на овом месту, одустајања нема, Србија неће да одустане", навео је Вучић.

Како је рекао, дошао је да подели са грађанима највећи осмех који има и остао је задивљен здањем болнице, на месту на којем је била прашњава и неуређена ливада.

"Ту су нас подсећале на јад и беду, коју смо и сами стварали, препуштајући се убеђењу да никад ништа нећемо моћи да урадимо. Овде смо показали да знамо, умемо и можемо", подвукао је Вучић и додао да, када погледа у нову зграду клиничког центра зна да Србија више никад неће да одустане.

Посебно је истакао да је нишки клинички центар први који је започет и завршен у Србији и обећао да ће и остали клинички центри бити завршени, прво Клинички центар Србије у Беоргаду, а затим и центри у Новом Саду и Крагујевцу.

"Сваки нови задатак пред нама, сваки пут, фабрика, болница... све што смо започели, завршићемо и то не да бисте нас хвалили и не због избора, него зато што је наш посао да научимо себе, сваког човека да је решење у раду и да у Србији може да постоји срећан крај", рекао је председник Србије.

Директорат за цивилно ваздухопловство наменио је 15 милиона динара за изградњу најсавременијег хелиодрома у Клиничком центру Ниш.

Уговор о донацији предала је министру здравља Златибору Лончару, директорка Директората Мирјана Чизмаров.

"То ће бити најсавременији хелиодром у Србији који ће омогућити ефикасно медицинско збрињавање свих повређених у саобраћајним несрећама. Једини хелиодром који је у функцији је на ВМА", рекла је Чизмаров новинарима у Нишу.

Министар здравља је појаснио да ће тако КЦ Ниш бити једини клинички центар у Србији који ће имати простор за слетање хеликоптера

"То је важно због коридора који долазе и збрињавања свих повређених у саобраћајним несрећама", рекао је Лончар.

Како је рекао, добили смо будућност у здрављу који јесте и мора да буде највећа вредност ове земље, живот његова заштита и очување наш највештији задатак.

"Тај живот и здравље су наша дужност а дужност је да поновим речи једног генерала можда и најлепша реч у сваком језику. Дужност подразумева дуг и обавезу, дужност је завет и увек представља наш однос према онима око нас и према друштву у земљи у којој живимо. Дужност је оно што пружамо што дајемо, дужност је испуњавање потреба најважнији основних сваке земље, а нашој Србији потребни су здрави људи и тим људима је потребна здрава Србија", рекао је председник.

"Живот и здравље наш су најсветији задатак. Србији су потребни здрави људи, а њима здрава Србија. Овде се те две вредности срећу и удружују и дају нову наду", рекао је Вучић.

"Овде та здрава Србија радна, вредна, упорна даје могућност људима из Ниша, Лесковца, Врања и Прокупља, Пирота и из целе државе и региона да ураде за њу највише што појединац данас може да уради за своју земљу, да буде здрав и храбар и да такав може још више и боље да ради и за себе и за њу", истакао је Вучић.

Најавио је да ће се наставити улагање у болнице, домове здравља, опрему и да ће се радити на стварању бољих услова за рад за здравствене раднике.

"Хоћемо да Србија стално буде боља, развијенија и јача, да достигнемо врхове, да нема препрека и граница, да будемо лидеру у раду, здрављу...", назначио је председник Србије.

Говорећи о оптимизму воље, рекао је да је то наша способност да оно што желимо трудом, радом упорношћу и неодустајањем остваримо.

"Тај оптимизам је на овој пустој ливади победио. И у целој Србији, где неће бити пустих ливада, изневериних нада и очекивања, постали смо земља људи који могу, хоће и знају. То је највећа победа, ова срећа коју смо чекали 40 година. Ово је осмех који смо подарили Србији и нећемо га више скидати", рекао је Вучић.

Захвалио је свима који су учествовали у пројекту обнове и изградње Клиничког центра, који су, како је рекао, уложили напоре, знање, труд и рад да остваре стари сан и поставље циљеве пред нас.

"О грешкама нећу сада, из њих смо научили и показали да можемо да завршимо започето", закључио је председник Србије.

Иначе, на добацивање неког од присутних грађана испред новог нишког Клиничког центра, Вучић је поручио: "Знам да се тешко живи, али хоћу да објасним, обично се у оваквим приликама јави 'неки власник мењачнице или кафића'. Да, знам да има људи којима је тешко, али такви поштени људи знају да ће бити боље и да све чинимо да то буде што пре", рекао је председник, уз поруку: "А те примитивне трикове из предизборне кампање сам већ научио и то није за мене неки проблем, јер није први пут".

Како је приметио, обично се буне они "што би рекао Миле (Додик), тежи и од мене и од њега", али, додао је, има народа који много тешко живи, те да је то између осталог и зато што су нам уништили све фабрике, јер од седамдесете нису дигли ни дом здравља, а камоли клинички центар, јер су све уништили пљачкашким приватизацијама...

"Зато су људи гладни, али престају лагано да буду гладни и престаће сасвим кад отворимо још нових фабрика, кад буду примљени нови радници у 'Цумтобелу' и другим фабрикама које смо, све од реда, подигли у последње три године", навео је Вучић.

Рекао је и да грађанима жели да поручи да ће ова влада радити и даље тако да сваким даном, и то радом, напорима и неодустајањем, уреди земљу и створи услове да људи живе све боље.

"Уводи се ред у држави"

Премијерка Србије Ана Брнабић је изјавила у Нишу, на отварању Клиничког центра у том граду, да се полако уводи ред у држави и најавила да предстоји и завршетак Клиничног центра Србије у Београду.

"Размишљала сам у претходна два дана о томе шта у ствари може да опише шта је најбоље урадила  влада са председником Александром Вучићем и шта ми настављамо. Најискреније и најбоље је дефинисати то, да полако уводимо ред у државу, корак по корак, мало по мало, сваки дан. Ово је још један велики пример како то радимо, огромна ствар је после 47 година завршити Килинички центар", нагласила је Брнабићева.

Наводи да ће бити тако настављено и убудуће и да је следећи пројекат који треба завршити - Клинички центар Србије, као и Клинички центар Војводине, као и завршетак Коридора 10 и наставак Коридора 11, као и њихово повезивање ауто-путем између Појата и Прељине.

Истиче да ћемо тако бити ближе једни другима. Наводи да предстоји и завршетак Научно-технолошког парка у Новом Саду, као изградња Научно-технолошког парка у Нишу.

"Поносим се што сам председница овакве Владе Србије. Следећи пут када будемо у Нишу бићемо овде да поставимо камен-темљац за Научно технолошки парк Ниш", навела је премијерка.

Навела је да ће бити изграђена и лабораторијска ламела на Електронском факултету у Нишу и подсетила да је тај пројекат осмишљен још 1975. године.

"Ми ћемо га покренути и завршити у мандату ове владе", поручила је Брнабићева.

"Најсавременија здравствена услуга" 

Министар здравља Златибор Лончар је у обраћању истакао да је пре три године на месту данашње нове зграде КЦ Ниш било блато и мочвара, а да је данас ту савремени објекат који је симбол новог времена и новог здравства.

Навео је да се са изградњом застало пред крај, али да се тада укључио председник државе Александар Вучић и да је захваљујући његовом ангажману реконструкција постојеће зграде и изградња нове приведена крају.

"Зграда кардиохирургије била је зарасла у коров. Сада се ту раде најсложеније операције, нема листе чекања, долазе пацијенти из Београда како не би чекали", нагласио је Лончар.

Министар здравља подсетио је да у Нишу већ постоје два линеарна акцелератора за зрачну терапију, а да се отвара и трећи, те да неће бити листи чекања ни за зрачење онколошких пацијената.

"Наставићемо да улажемо у свим регионима. Очекујем да ће чишћење КЦ Ниш бити завршено следећег понедељка и да ће почети да прима прве пацијенте", рекао је Лончар.

Нишлијама је пожелео добро здравље, да што мање користе нову зграду, али онима који буду морали да дођу код лекара поручио је да ће добити најсавременију здравствену негу.

Председник Републике Српске Милорад Додик са своје стране је изразио задовољство учињеним и поручио да РС једнако дели радост због изградње једног од најсавременијих Клиничких центара у овом делу Европе.

"Одувек смо хтели најбоље везе и односе између РС и Србије и то се сада дешава. Није чудо, за неке можда и јесте, што смо увек заједно", рекао је Додик.

"Ово је једно од најбољих места на којима сам био", поручио је председник Републике Српске и истакао да ће онима који ће овде затражити здраствену услугу на располагању бити најсавременија медицинска опрема и одличан медицински кадар који сада може квалитетно да обавља свој посао.

Обраћање је завршио са речима "Живела Србија, живела Република Српска".

Окупљенима се обратио и председник Националног савета за сарадњу са Русијом и Кином Томислав Николић и позвао све који могу да помогну да у складу са својим могућностима и сами учине нешто за оне којима је помоћ потребна.

Истакао је да је срећан зато што је фондација "Драгица Николић" помогла клинику за кардиоваскуларну и трансплантациону хирургију. Николић је изјавио да је поносан на напредњаке који настављају да подижу Србију. 

Како је рекао грађани Пчињског, Јабланичког, Топличког, Нишког округа као и они са Косова и Метохије од данас су богатији за прилику да сачувају или поврате своје здравље.

Клинички центар у Нишу има 50.000 квадрата, 38 клиника и 1.525 болничких постеља, што га чини другим највећим здравственим центром у Србији после Клиничког центра Србије.

Једна зграда КЦ Ниш је реконструисана, а друга је направљена из темеља и има седам нивоа.

Клинички центар Ниш имаће банку крви, посебан простор за трансплантиране пацијенте, као и простор за буђење пацијената из анестезије.

Све собе у новој згради биће двокреветне, а како је рекао министар Лончар, неће бити трокреветних соба, нити преграђивања како би се направило још места.

Сама зграда Клиничког центра је "паметна", односно целом зградом управља се из контролне собе.

Обезбеђена је и техника како би Клинички центар био независтан када је реч о води и струји и да, ако се деси нека већа хаварија у Нишу, зграда може седам дана независно да се не снабдева водом и струјом.

Реконструкција и изградња новог објекта коштала је 32 милиона евра. То је део новца, од 150 милиона евра, колико је Србија добила од Европске инвестиционе банке за реконструкцију и изградњу четири клиничка центра у Србији.

Најсавременија опрема купљена је средствима из буџета Републике Србије.

Председник Србије Александар Вучић је претходно обишао радове на Коридору 10 у Грделичкој клисури и радове на изградњи фабрике "Цумтобел" у Сувом Долу. 

Извор:РТС

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија