wrapper

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде одобрило је Граду Лесковцу 33,3 милиона динара за комасацију земљишта и уређење атарских путева у овој години.

По Конкурсу за одобравање и коришћење подстицајних средстава у области заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта у 2017. години град Лесковац је конкурисао код Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде са пет пројеката.

Пре недељу дана потписана су четири уговора која се односе на комасацију земљишта у катастарским општинама Винарце, Горње и Доње Стопање, Подримце и Миланово. Укупна вредност свих наведених пројеката је 47,5 милиона динара. У свим случајевима Министарство финансира радове са 70 посто средстава, то јест 33,3 милиона динара, а остатак од 14,2 милиона динара обезбеђује локална самоуправа.

Овим уговорима предвиђени су:

- Изградња и санација пољских путева у укупној дужини од 77 километара. Укупна вредност радова је 25,8 милиона динара, од чега 70 посто средстава обезбеђује Министарство, а преостали износ Град Лесковац.

- Изградња и санација каналске мреже за одводњавање, која је од великог значаја за спречавање плављења земљишта и имовине на овој територији. Укупна дужина канала који ће се санирати је 7,8 километара, а вредност радова је готово 5 милиона динара.

- Геодетско-технички радови у комасацији и спровођење стручног надзора на подручју Горњег и Доњег Стопања. Радови ће бити изведени на површини од 563,16 хектара, у шта ће бити уложено 5,4 милиона динара.

- У крчење старих засада Град Лесковац и Министарство пољопривреде ове године ће уложити 11,5 милиона динара. Крчење засада биће реализовано на подручју Доњег Стопања и Винарца, на укупној површини од 53,4 хектара.       

- Очекујемо да у наредних десетак дана, са представницима Министарства пољопривреде потпишемо још један уговор, који се односи на уређење атарских, односно пољских путева на подручју Лесковца. Све ово показује да имамо континуитет у раду, да сваке године посвећујемо пажњу комасационом процесу и уређењу атарских путева, а све у циљу да земљиште које није у употреби доведемо у функционално стање а пољопривредницима омогућимо добре услове за развој производње, рекао је овим поводом градоначелник Лесковца Горан Цветановић.

Уговором је предвиђена ревитализација атарских путева у дужини од 62 километра. У ове радове ће бити уложено око 20 милиона динара, од чега би Министарство обезбедило 60 посто потребних средстава.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија