wrapper

У Лесковачком културном центру данас почиње Фестивал европског филма, на којем ће се наћи 15 остварења савремене продукције Данске, Португала, Аустрије, Белгије, Грчке, Француске, Хрватске, Италије, Холандије, Бугарске, Шведске, Словачке, Кипра, Немачке и Литваније.

Све пројекције су бесплатне, а улазнице се могу преузети на билетари Културног центра, радним даном од 9 до 21h, а викендом од 16 до 21h.

Фестивал ће трајати до 1. јуна.

Програм:

Петак, 26. мај – 17h

НОЋ ОД 1000 САТИ (Night of a 1000 hours), Аустрија, 2016, 92' (играни)

Једна ноћ, једно убиство - забрањена страст и велика породична тајна. Када се породица Улих окупи једне вечери, и мртви се појављују из прошлости. Док се рођаци боре за контролу над породичним послом, „умрли“ преци откривају како је богатсво породице заправо стечено.

Петак, 26. мај – 19h

EUROPE, SHE LOVES, Немачка, 2016, 100' (документарни)

Филм о политици и љубави. Европа је на ивици социјалне и економске промене блиска визији четири пара, који се у свакодневном животу суочавају са борбом за живот, децу, а све то између шарма, секса и много страсти.

Субота, 27. мај – 17h

FLYING HOME, Белгија, 2014, 95' (играни)

Колин Монтгомери, бизнисмен са Вол Стрита добио је задатак да преговара посао са богатим шеиком са роком од недељу дана, иначе ће изгубити посао. Да би импресионирао шеика, одлази у Белгију на трку голубова. Све се мења када се на путу заљуби у унуку власника голубова...

Субота, 27. мај – 19h

ЧЛАН ПОРОДИЦЕ (Family member), Кипар, 2015, 104' (играни)

Ђорђе и Софија покушавају да се изборе са финансијским проблемима. Деда им помаже од своје пензије. Када деда изненада умире, они одлучују да ћуте о томе како би и даље добијали његову пензију.

Недеља, 28. мај – 17h

СЛОБОДА ПОД ТЕРЕТОМ (Freedom under Load), Словачка, 2016, 61' (документарни)

Са стотину килограма на леђима суочавају се са олујама, мећавама и дубоким снегом. У овом филму упознаћете се са најстаријом генерацијом носача на планини High Tatras, који се пењу са залихама на леђима сваки дан. Откривамо зашто су изабрали овакав начин живота и зашто они остају последњи Мохиканци на европском континенту. И можда ћемо сазнати нешто више о сопственом терету који носимо.

Недеља, 28. мај – 19h

ХАЛИМИН ПУТ, Хрватска, 2012, 93' (играни)

Дирљива прича о две жене које деле једно мајчинство у послератној босанској Крајини, тачније, прича о доброћудној Халими која покушава пронаћи свог несталог сина, свесна како је једини начин да успе у својој намери тај да пронађе своју нећаку која је с њим на посебан начин повезана, а коју нико није видео већ двадесетак година...

Понедељак, 29. мај – 17h

ИСТРАЈНОСТ (La permanence), Француска, 2016, 96' (документарни)

Тема филма је актуелна мигрантска криза у Европи.

Понедељак, 29. мај – 19h

РИЈАЛИТИ (Reality), Италија, 2012, 117' (играни)

У фокусу филма је свет ријалити програма који прати причу наполитанског рибара Лућана, који постаје опседнут учешћем у Grande Fratello, италијанској верзији Великог брата.

Уторак, 30. мај – 17h

ТИШИНА (Silent), Грчка, 2015, 92' (играни)

Млада оперска певачица покушава да врати свој глас, који губи услед изненадне слабости која блокира њен мозак да контролише глас. Приморана да се врати у Грчку, након живота у иностранству, она је уверена да је њена каријера завршена.

Уторак, 30. мај – 19h

25-ТИ ЧАС (The hours of the Lynx) Данска, 2013, 100' (играни)

Свештеница Хелен сазнаје да психијатар који је тражио помоћ од ње, можда није био баш сасвим искрен о свом раду са суицидалним убицом.

Среда, 31. мај – 17h

СТОКХОЛМСКЕ ПРИЧЕ (Stokholms stories), Шведска, 2013, 97' (играни)

"Стокхолмске приче" је драма која прати животе петоро људи чији се животни путеви укрштају током 5 кишних дана у новембру. Колико нам је светла потребно да бисмо видели једни друге? Колико мрака да бисмо се усудили на сусрет?

Среда, 31. мај – 19h

ХОД ПО ВАТРИ (Stapki v oganya/Steps in the fire), Бугарска, 2015, 50' (документарни)

Први документарни 3Д бугарски филм говори о старом обичају ходања по ужареном угљу.

Четвртак, 1. јун – 17h

ИЗНЕНАЂЕЊЕ (The surprise), Холандија, 2015, 111' (играни)

Утучени милионер потписује уговор са једном компанијом како би окончао свој живот кад најмање очекује. Док бира свој ковчег, среће младу жену која ради исто то и они се одмах заљубљују једно у друго. Проблем настаје, када они покушавају да пониште уговоре које су потписали.

Четвртак, 1. јун – 19h

СМРТ КАРЛОСА ГАРДЕЛА (А morte de Carlos Gardel ), Португалија, 2011, 85' (играни)

Базиран је на роману који је написао Антонио Лобо Антунес, један од најзначајнијих португалских писаца. Нуно је млади наркоман у коми. Током два дана он балансира између живота и смрти. Сваки од његових рођака евоцира личну мрежу успомена. Његов отац Алваро, окупиран тангом, одбија да прихвати реалност и меша имитатора са својим омиљеним танго певачем Карлосом Гарделом. Сплет укрштених недостатака и неиспуњених жеља, где увек постоји латентна кривица, води нас кроз прошлост и садашњост Нуна и његове породице.

Четвртак, 1. јун – 21h

ДЕЦА ХОТЕЛА АМЕРИКА (The Children from the Hotel America) Америца), Литванија, 1990, 88' (играни)

Филм се врти око живота тинејџера у совјетској Литванији. Протагонисти филма су љубитељи рокенрола, музике која је забрањена у СССР-у и који су заинтересовани за хипи покрет, тајно слушајући радио Луксембург. Живе у кући која је раније била хотел, под називом "Америка". Немири у Каунасу утичу на њих јер су они директно укључени. Након њиховог покушаја да пошаљу писмо Радио Луксембургу, тинејџери постају осумњичени од стране КГБ.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија