wrapper

У Дому културе Рома представљен је „Информатор о упису у припремни предшколски програм и посебне програме“ који је штампан на ромском и српском језику и у њему су садржане све информације које могу олакшати процедуру уписа деце.

Циљ овог информатора је да родитељима пружи све неопходне информације како би што више деце било укључено у васпитно-образовни систем.

„У школској 2016/2017. години од укупно 90 детета ромске националности припремни предшколски програм похађало  је 77, а ове године 121 ромско дете би требало да буде укључено у васпитно-образовни систем – рекла је Тања Станојевић  и навела да је пракса показала да је веома битно да родитељи буду информисани и мотивисани.

Информатор је израђен у оквиру пројекта „Кад порастем бићу човек“ - Удружења родитеља „Рингераја“, а на његовој изради били су укључени и Мобилни тим за инклузију Рома и Предшколска установа „Вукица Митровић“. Као део пројекта, поред информатора биће одржане и радионице за родитеље на којима ће они имати могућност да од предавача чују све неопходне информације и податке.  

Закон о основама система образовања и васпитања превиђа обавезан припремни предшколски програм у трајању најмање 9 месеци  у години пред полазак у школу.

„Основна функција припремног предшколског програма је да континуирано и систематски припреми дете за полазак у школу доприносећи његовом целовитом развоју – рекла је Марија Ракић, заменик директора Предшколске установе „Вукица Митровић“.

Припремни предшколски програм биће реализован у 59 четворочасовних и 8 целодневних група у зависности од интересовања породице и организационо просторних могућности Предшколске установе.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија