wrapper

Монографија о Влади Илићу „Први модерни градоначелник Београда“, аутора Саше Станковића, презентована је синоћ у Лесковачком културном центру.

На овом делу аутор је радио пуних седам година.

Влада Илић потиче из познате власотиначке фамилије Мумџије која је у периоду од 100 година постала економски најмоћнија породица Краљевине Југославије. Коста илић и синови, од којих је један Влада, је преко Власотинца и Лесковца стигла до Београда и оставила дубок траг у економском развоју земље у другој половини 19. и првој половини 20. века, нарочито у текстилној индустрији.

У време док је Влада Илић био на челу престонице, почео је да се гради храм Светог Саве, Нови Београд, Сајмиште, многе школе и болнице, као што су Дечја клиника у Тиршовој или Дом за незбринуту децу у Звечанској. Тадашњи председник београдске општине поклонио је престоници зоолошки врт, један је од оснивача Београдскохг хиподрома, а у његово време изграђени су Ташмајдански и Карађорђев парк, направљен Вуков споменик и још много других објеката.

На промоцији су поред аутора, говорили историчари Предраг Марковић, саветник у Институту за савремену историју и Иван Бецић, директор Института за историју културе у Лепосавићу, а присутне је поздравио и градоначелник Лесковац Горан Цветановић. 

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија