wrapper

Синоћ је, у пуној сали Народног позоришта, одржана свечана Светосавска академија, завршни догађај Светосавских активности.

Домаћин ове године, била је ОШ „Вожд Карађорђе“.

На академији су учествовали црквени хор „Бранко“, „Звездице“ ученици драмске секције ОШ „Вожд Карађорђе“ и солисткиња Марија Костић.

Академији је присуствовао владика нишки Арсеније, а обративши се скупу, о Светом сави је рекао: „Одрекао се материјалних блага, моћи, власти и свој живот посветио Богу, свом народу и отаџбини, својој цркви. Изабрао је она непролазна духовна блага која је кроз свој живот, кроз свој подвиг, својим примером оставио генерацијама после њега. Свети Сава је на тај златник хришћанства и православља утиснуо лик бића српскога народа. Он аутокефалношћу није одвојио српски народ од православне цркве, већ је томе дао српској цркви једну националну црту, националнога српскога бића.“

Добитници Светосавске повеље су и ове године успешни ученици, Ивана Златковић из ОШ „Јосиф Костић“, Ива Мишић и Катарина Миљковић из Музичке школе, Милош Костић из „Вожда“,  гимназијалка Миона Томић и Дарко Стефановић из Школе за текстил и дизајн.

Међу добитницима који су добили повељу за допринос образовању је и градоначелник Лесковца, Горан Цветановић. Он је у свом обраћању говорио о Светом Сави, али и о просветним радницима које је је због посла који обављају назвао херојима.

„Образовање, образовне институције и просветни радници су, поред родитеља и породице, најважније карике у одрастању наше деце. Зато ми од вас, просветних радника, имамо велика очекивања, јер смо вам поверили највредније што имамо, а то су наша деца. Просветни радници због свега онога што раде и чине за нашу децу су истински хероји и јунаци“, поручио је градоначелник Цветановић.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија