wrapper

Лесковчани проширују прихватилиште за жене и децу жртве породичног насиља. Поред максималне безбедности, обезбеђена и стручна помоћ

 

ЛЕСКОВАЧКА локална самоуправа, иако на њеној територији није било инцидената попут крвопролића која су се недавно догодила у Београду, али и још неким местима у Србији, наставља опремање Прихватилишта за жене и децу жртве насиља.

У дворишту такозване Сигурне куће је, тако, почела изградња дечјег игралишта са летњиковцем, а планира се и доградња објекта у чију је реконструкцију Град, пре две године, уложио око три и по милиона. У згради некадашњег недељника "Наша реч", чији је власник лесковачки Центар за социјални рад - срећом - тренутно нико не борави, али је овај објекат спреман да истовремено прихвати 12 особа.

- Пораст броја жртава породичног насиља је својеврсна последица и повећане друштвене свести о томе да институције могу да их заштите. Због тога је наша обавеза да учинимо све како бисмо им пружили смештај и све друге услове за нормалан живот. Захваљујући бројним донаторима, наша сигурна кућа има ентеријер који обезбеђује квалитетну организацију живота, а трудимо се и да двориште добије терапеутску функцију у процесу опоравка и оснаживања наших корисника, односно превазилажења траума кроз које су прошли - каже директор Центра за социјални рад у Лесковцу Бобан Илић.

Иначе, кроз Сигурну кућу у граду на Ветерници је током 13 година рада прошло више од 400 жена које су биле жртве насиља. На сваких 12 месеци их буде око 30, па ће - да током лета посебно деца не би време проводила само у затвореном простору - у дворишту бити постављене клацкалице, тобоган, вртешке, љуљашке, летњиковац... Вредност пројекта удружења професионалаца у образовању и учењу под називом "Апел" је милион динара, а највећи део тог новца је обезбедило Министарство саобраћаја. Међу донаторима су и две лесковачке фирме: "Инвестградња" и "Матекс".

РЕГИОНАЛНИ ЗНАЧАЈ

ПОСЛЕ потписивања уговора са осталим општинама на територији Јабланичког округа, Центар за социјални рад у Лесковцу ову услугу пружа знатно већем броју потенцијалних корисника, којима је тренутно на располагању око 125 квадрата реновираног простора. Притом, рад Сигурне куће подразумева непрекидно дежурство запослених у Центру, међу којима су и припадници обезбеђења.

ПОЛИЦИЈА

Центар за социјални рад је као сигурну кућу дуже од десет година користио изнајмљене станове. Нови објекат је близу седишта овдашње полицијске управе, а камере његовог видео-надзора су повезане са чуварима реда, што обезбеђује максималну безбедност. Иначе, од почетка године, у Сигурној кући је било 25 жртава.

Комплетан текст можете прочитати овде. 

 

 

 

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија