wrapper

Градоначелник и командант Градског штаба за ванредне ситуације града Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је на данас одржаној конференцији за медије изнео и актуелну епидемиолошку ситуацију:

„Епидемиолошка ситуација у нашем граду се променила од јуче. Стигло је 345 резултата са територије Јабланичког округа, 235 из Лесковца, и од тога је 321 негативно, а 24 позитивно – 21 из Лесковца, 2 из општине Лебане и 1 из општине Власотинце.

Укупно од почетка епидемије је на територији округа потврђено 606 случајева Ковид-19, од тога: 431 из Лесковца, 112 из Власотинца, 32 из Лебана, 27 из Бојника и 4 из Медвеђе.

Што се тиче ситуације у фабрици Јура, од 15. маја до јучерашњег дана је тестирано укупно 2588 запослених, 41 налаз је позитиван, за 256 радника се очекују резултати, а остали налази су негативни. Проценат позитивности је 1,58%.

Број хоспитализованих у Ковид болници је 125 лица, од тога 48 радника Јуре, било је 21 пријем, 9 отпуста, ниједан пацијент није упућен у Клинички центар Ниш и нема смртних исхода.

До сада је у Ковид болници излечен и отпуштен 281 пацијенат, а из привремених болница 151, што укупно износи 432, односно скоро 72%.

На нивоу Округа укупно до сада је тестирано 8598 лица, од тога само у Лесковцу 6000 лица.“

Градоначелник Цветановић апеловао је на све грађане Лесковца да користе заштитне мере, да се придржавају прописаних мера, да чувају здравље, а тиме и здравље најмилијих.

„Као што видите жариште у компанији Јура више не постоји, ни на било којој другој локацији. Али оно што мене забрињавају појединачни, спорадични случајеви, и ту постоји велика опасност ширења заразе. До сада је било добро кад имамо спорадичне случајеве, јер смо били фокусирани да нема жаришта, међутим то сада упозорава на другу опасност – када имамо већи број таквих случајева, нпр. 19, то је 19 потенцијалних жаришта. Према статистикама епидемиолоза, на једног зараженог је најмање 10 потенцијалних заражених, и када дођете до броја 20, то је већ озбиљнија цифра.

Људи су потпуно релаксирани, ја апелујем, молим да грађани Лесковца схвате да је озбиљна ситуација, да морамо да водимо рачуна и чувамо сопствено здравље и породицу, пријатеље, комшије, рођаке и све до којих нам је стало. Обазривост мора да постоји, јер социјална дистранца и правилна употреба заштитних мера обезбеђују правилан и здрав живот.„

Tagged under

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија