wrapper

На данашњој конференцији за медије градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић говорио је и о епидемиолошкој ситуацији у Лесковцу:

„Према последњим подацима из Завода за јавно здравље у компанији Јура је укупно регистровано 57 оболелих лица, њих 36 лежи у Ковид болници у Лесковцу, на срећу већина се осећа добро и има лакшу клиничку слику.

Што се тиче тренутне епидемиолошке ситуације у Лесковцу на данашњи дан имамо 312 оболелих у граду, 467 у округу. (Власотинце 108, Бојник 24, Лебане 19 и Медвеђа 4).

Од последњег извештавања стигло је 334 резултата, негативно је 316, а позитивно 18, од тога Лесковац 16 и Лебане 2.

Градоначелник Цветановић говорио је и о ситуацији у компанији „Јура“:

„У болници је у суботу било 145 пацијената, од тога је 75 пацијената из околних општина, од преосталих 70, 37 пацијената јесу радници из комапније „Јура“. Када је епидемија била на врхунцу, ишао сам са својим сарадницима у компанији „Јура“, код радника и менаџмента, ради преговора, и тада је прихваћена мера од 14 дана, да се на 5000 метара квадратних могу наћи 50 радника, иако, није било могуће правити социјалну дистанцу због производних линија, и поред мог апела да се престане са радом до првог маја. Тренутно, према мојим информацијама, компанија Јура не ради.

Инфицирани упошљеници Јуре су углавном млађе особе, од 25 до 35 година, они су витални и немају клиничку слику, што даје лажну сигурност зато што ти људи нису свесни тога да су потенцијални преносиоци болести и да представљају велики ризик за људе са ослабљеним имунитетом као и особе које пате од хроничних болести.

У Лесковцу је епидемија почела десетак дана касније, због тога се сада чини да траје дуже. Стално апелујем, и поновићу и данас, да не смемо да се опуштамо и да користимо све мере заштите.

 Међутим, 80 % људи у граду не носи маске, не постоји социјална дистанца, на пијаци је огромна гужва, али све зависи од нас.  Успели смо да од 145 хоспитализованих, тај број у Ковид болници смо успели да смањимо на 120 пацијената, што је позитивно и добро. Али, поново молим и апелујем – Људи водите рачуна. Репови епидемије стоје. Није битно да ли је вирус вештачки или није, он убија. И док год у Србији има број преминулих, и док год су људи на респираторима, криза није завршена. Људи су схватили ово превише релаксирајуће, али морамо сви да будемо веома обазриви, да поштујемо мере и носимо заштитну опрему.“

Tagged under

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија