wrapper

Имунизација здравствених радника у Лесковцу настављена је данас у просторијама Дома здравља. Вакцину је примио и др сци. мед. Горан Цветановић, лекар и некадашњи запослени Дома здравља, а тренутно болнице, који обавља функцију градоначелника Лесковца.

На конференцији за медије заказаној овим поводом ПР градоначелника Лесковца Александра Стојановић је изнела данашњу епидемиолошку ситуацију и рекла да је од 111 пристиглих резултата за територију града Лесковца позитивно осам, док број хоспитализованих пацијената у болници износи 113, 75 из Лесковца. Стојановићева је казала да је у претходна 24 часа у болницу примљено 7 пацијената а из ње отпуштено 11, као и да је 65 пацијената на кисеонику а шест на респиратору.

"Подсетићу вас да су у Општој болници вакцинисана 182 запослена. Данас се планира имунизација 153 пријављених. Тачан број ће се знати након што се поступак изврши, након прегледа лекара. Данас се вакцинисао и градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић који је као лекар, члан председништва Српског лекарског друштва на нивоу Србије и члан Кризног штаба, одлучио да пружи подршку и пример свих грађанима да треба да се вакцинишу. У понедељак ће бити вакцинисани и остали здравствени радници који тренутно раде у кабинету градоначелника" - рекла је ПР градоначелника.

Директор Опште болнице Лесковац др Небојша Димитријевић је казао да се у свим здравственим установама и установама за старија и одрасла лица завршавају спискови здравствених радика који желе да се вакцинишу и да ће по налогу министра Лончара имунизација бити извршена у периоду између 18. и 24. јануара, те додао да је велико интересовање за све три врсте вакцина. Др Димитријевић је казао да ће лекари и запослени у здравству добровољно потписати сагласност за онај тип вакцине који су одабрали, те да је тај процес тренутно отежан јер је највећи број здравствених радника тренутно ангажован у ковид системима као и да многи од њих желе да се вакцинишу руском или кинеском вакцином, а да се за сада Фајзер вакцином имунизовало 182 радника Опште болнице и да ће јавност бити обавештена о коначним бројевима када спискови буду финализовани.

„Врши се посебна обука за давање све три врсте вакцине јер постоје неке специфичности у погледу давања, чувања вакцина. Обука ће се завршити данас и сутра. Правиће се више пунктова за вакцинацију становника коју су показали интересовање преко портала еУправа. Од пресудне је важности да се што већи број људи вакцинише што пре јер овај вирус неће нестати али једино масовна имунизација може спречити даље ширење вируса корона,“ – казао је директор лесковачке болнице.

Градоначелник Цветановић је на конференцији за медије рекао следеће:

„Колективни имунитет се ствара кад се 70% популације вакцинише. Зато се и тежи томе. Ми смо вас данас позвали да личним примером покажемо на који начин се ради, зато ће чланови мог Кабинета који су здравствени радници већ од понедељка да приме руску вакцину – Спутњик. Основна је ствар да се општи имуни систем дигне на виши ниво и за једно 4-5 недеља. То нам је циљ, и тежићемо ка томе и радити у том правцу.“

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија