wrapper

Градоначелници и председници 25 локалних самоуправа из Србије потписали су данас повељу о оснивању Клуба општина и градова са повољним пословним окружењем (БФЦ клуб) и обавезали да ће удруженим снагама радити на унапређењу услова пословања на локалу. Реч је о локалним самоуправама које су проласком кроз програм Цертификације општина с повољним пословним окружењем у југоисточној Европи стекле потврду да пружају услуге по највишим међународним стандардима. Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је присуствовао потписивању повеље, а град Лесковац је као локална самоуправа са највећим процентом испуњених критеријума (96,33%) део председништва клуба, као и Крагујевац (Никола Дашић), Пожаревац (Саша Павловић), Шабац (др Александар Пајић) и председавајући град Ниш (Драгана Сотировски).

Чланови БФЦ клуба су Лесковац, Ниш, Крагујевац, Нови Сад, Лозница, Чачак, Краљево, Стара Пазова, Пећинци, Рума, Зрењанин, Пожаревац, Лапово, Ћуприја, Шабац, Параћин, Инђија, Мионица, Велика Плана, Зајечар, Бор, Суботица, Сомбор, Ужице и Ваљево.

Извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић истакла је да је чланство у Клубу резервисано за градове и општине које раде и желе да раде по мери привреде, односно, које, како наводи, ослушкују потребе привреде.

„Циљ нам је да у овом клубу окупимо најбоље градове и општине које желе да раде на себи и које желе да направе добро пословно окружење. Клуб ће имати подршку стручног тима НАЛЕД-а који ће им помагати да се поступци од којих зависи развој инвестиција убрзају и унапреде, а Клуб ће се бавити темама које се тичу експропријације, издавања дозвола за градњу, јавним и приватним инвестицијама, имовинско-правним питањима,“ – казала је Виолета Јовановић и позвала све градоначелнике и председнике општина да се активно укључе у рад Клуба и да покрећу иницијативе које ће побољшати пословно окружење.

Наиме, спровођење BFC програма почело је у Србији 2007. и до 2012. у њему је учествовало више од 50 градова и општина.

Од 2012. BFC прераста у регионални програм и спроводи се и у Хрватској, БиХ, Северној Македонији и Црној Гори.

До 2020. кроз BFC CEE програм прошло је 29 самоуправа из Србије од чега је 12 успешно цертификовано , Лесковац, Рума, Пирот, Стара Пазова, Панчево, Нови Сад, Шабац, Сомбор, Пећинци, Ћуприја, Пожаревац, Чачак, док је девет у процесу цертификације или рецертификације Ниш, Суботица, Сомбор, Ужице, Бор, Велика Плана, Параћин, Рашка и Горњи Милановац.

BFC CEE је јединствени програм у југоисточној Европи који локалним самоуправа нуди смернице за унапређење квалитета услуга и информација за постојећу привреду и потенцијалне улагаче, који на основу БФЦ критеријума могу да мере локалне услове пословања у пет земаља.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија