wrapper

Међународни дан архива, који се обележава 9. јуна, светска архивска заједница, а у оквиру ње и српска заједница архива с Архивистичким друштвом Србије и Друштвом архивских радника Војводине, жели обележавањем овог дана да подстакне и развије свест јавности о архивској грађи као културном и споменичком благу које заслужује да буде сачувано од заборава, пропадања, уништења, а првенствено као основа за писање историје и памћење једног народа, јер народ без историје и памћења као и писаних докумената која то потврђују, престаје да постоји.

Да би се заштитила архивска грађа у Лесковцу је основана Градска државна архива која је почела са радом 1. децембра 1954. године, од тада па до данашњег дана Архив у Лесковцу прикупља, чува, штити и сређује све врсте историјских записа са територије града Лесковца и пет општина Власотинце, Црна Трава, Медвеђа, Лебане и Бојник и омoгућава њихово коришћење у научне и друге сврхе.

Да град Лесковац даје доста значаја култури доказ је и Историјски архив нашег града. Од мале и затворене установе Архив је постао институција од јавног карактера у служби друштвене заједнице. Они који прате рад Архива знају да је у последњих неколико година дошло до великог напретка. Врата архивских депоа широм су отворена за јавност. Сам град Лесковац велика новчана средства издваја за културу, заједно са Министарством културе и информисања.

Ова важна установа је опремљена новим савременим полицама, видео надзором, ИТ опремом, сигурносним камерама, противпожарним и противпровалним апаратом, ватроотпорним орманима, апаратима за прикупљање влаге, читачем микрофилмова.... Извршена је адаптација зграде архива, уређено је двориште и прилаз згради, урађена је и пројектна документација за наменску зграду.

Архив организује предавања о начину чувања и заштити докумената, узима учешће у многим градским манифестацијама, сарађује са школама у циљу едукације ученика о архивској делатности.

Нова издања, изложбе, манифестције и други догађаји у Историјском архиву, афирмишу ову установу као једну од нових стубова културе града Лесковца и околине. Комисија Фондације Александра Арнаутовића је препознала труд и за „немерљиви допринос очувању драгоцене српске баштине“ једногласно доделила Историјском архиву у Лесковцу награду „Златна архива“. То је још један доказ да се добро ради и да треба као и до сада чувати културу нашег града.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија