wrapper

Данас се широм света обележава Међународни дан споменика и споменичких целина.

На територији града Лесковца постоје бројни споменици који су непомични сведоци прошлих времена. Они готово на неприметан начин указују на жртве наших предака у борби за слободу, сведоче о бурним прошлим временима, говоре о људима који су живели и стварали у Лесковцу.

У 21. веку култура сећања је изузетно важна у очувању идентитета једног народа. Споменици су својеврсни белег, карактеристично обележје прошлих времена. Они представљају важан део материјалног културног наслеђа нашег града, а у духовном смислу невидљивом нити повезују прошлост и садашњост остављајући простор за лекције које ће учинити будућност лепшом и безбрижнијом.
На дан када славимо њихово материјално постојање следи кратка причa о једном од споменика по којем је Лесковац препознатљив.
У питању је споменик ослободиоцима „Палим за слободу“ - како је на монументу наведено, а у наставку " Захвални Лесковчани".
Подигнут је 1927. године поводом педесетогодишњице ослобођења Лесковца од османске власти. Дело је вајара Драгомира Арамбашића, а посвећен је борцима палим у ратовима од 1912. до 1918. године.  На врху споменика представљен је војник из Великог рата - симбол слободе и уједињења. Од 1991. године овај споменик у централном градском парку налази се на листи Завода за заштиту споменика културе Ниш.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија