wrapper

У Центру за стручно усавршавање у образовању у оквиру Парка науке биће постављена три нова научна експоната „Илузија столице“, „Сунчани сат“ и „Човек систем“. Прва два су већ изложена у дворишту Центра док су за „Човеков систем“ потребни додатни радови и биће постављен за десетак дана.

Према речима директорке ЦСУ Емине Јовановић у Парку науке ће уз три нова бити постављено укупно 12 експоната чија је израда дело ученичке задруге Техничке школе „Раде Металац“.

„На иницијативу Центра за промоцију науке из Београда уз подршку града Лесковца наша установе је отворила први од 12 Научних клубова у Србији. Брзо се родила идеја за отварање паркова науке, тако да се у нашем граду 2018. године у Лесковцу отвара научни парк интересентан нашим најмлађим посетиоцима који расте заједно са њима“ – додала је Јовановићева.

Конференцији заказаној поводом постављања експоната присуствовали су и представници града Лесковца. У име локалне самоуправе обратила се др Александра Миловановић, члан Градског већа и рекла:

„У савременом друштву образовање заузима значајан сегмент како у животу појединца, тако и за целокупно друштво. Улагање у образовање и науку, унапређује све области човековог живота и деловања, а то је управо оно што наша локална самоуправа ради и чему тежи. Град Лесковац подржава активности и иницијативе које Центар предузима како би унапредио и развио свој положај у области образовања. Пре три године започето је успостављање Парка науке у Лесковцу који из године у годину постаје богатији. Он је место на коме се ученици али и други заинтересовани грађани могу, кроз научне експонате који су у њему изложени, упознати са феноменима из области физике, математике, астрономије и других наука, чиме често апстрактни феномени деци постају разумљивији и ближи.“

Присутнима се обратио и директор ученичке задруге Техничке школе „Раде Металац“ Зоран Нешић који је истакао да са Центром за стручно усавршавање у образовању имају дугогодишњу сарадњу, као и да је већину експоната израдила њихова ученичка задруга.

„Ове године смо израдили три експоната, од којих је Суначни сат поклон ученичке задруге Центру због дугогодишње сарадње, јер да није било Центра и Научног парка при њему, ми не бисмо проширили сарадњу са парковима науке из читаве Србије.“

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија