wrapper

Поводом обележавања Светског дана шума данас је у парку Девет Југовића спроведена акција поделе садница коју је Одељење за заштиту животне средине организовало у сарадњи са Центром за стручно усавршавање и ЈП „Србијашуме“.

Присутнима се испред локалне самоуправе обратила Јелена Коцић, заменик секретара Скупштине Града Лесковца, која је том приликом подсетила на значај шума и њихов утицај на опстанак човечанства. „За ову годину изабрана је тема „Шуме и едукација“, будући да је подизање свести код људи један од приоритета у очувању животне средине. Шуме не подразумевају само дрвеће, већ и сав биљни и животињски свет који у њима живи. Уништавање шума доводи до нарушавања целокупног екосистема, утиче на промену климе и земљишта“, рекла је Коцићева.

Шеф Одељења за заштиту животне средине, Слађан Ђикић, рекао је да je поред ове акције обележавања дана шума, испланирана и акција пошумљавања, односно озелењавања Спомен парка. „Одељење за заштиту животне средине у сарадњи са Градом, ЈП „Урбанизам и изградња“ и ЈКП „Комуналац“ планира да пошуми део Спомен парка белим јасеном, црвеним кестеном и рујом“, нагласио је Ђикић.

Присутнима се испред ЈП „Србијашуме" обратио Јован Петковић, дипломирани инжењер шумарства који је том приликом рекао да је у плану пошумљавање 20 хектара голети, као и 40 хектара пошумљавања на површинама које су раније биле под шумама, али су оштећене пожарима, ветровима, сечом и сл.

Након тога Петковић је говорио деци о заштити шума, њиховом значају за живот и опстанак човечанства. Деца су затим посадила саднице смрче заједно са радницима ЈП „Србијашуме“. Представници ЈП "Србијашуме" говорили су и у ЦСУ где су малишанима путем презентације представили важност шума.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија