wrapper

Полагањем венаца на спомен чесму посвећену недужним жртвама, данас је обележена 76. годишњица бомбардовања Лесковца у Другом светском рату. 

Венце су испред локалне самоуправе положили шеф Кабинета градоначелника Милан Ничић и Чедомир Стојковић, члан Кабинета, као и представници Војске Србије и Градског одбора СУБНОР-а.

Савезничко бомбардовање Лесковца догодило се 6. септембра 1944. године, када је у облаку дима нестао највећи део једног од најразвијенијих градова тадашње Југославије. Порушено је око 1800 објеката међу којима су били и симболи тадашњег Лесковца. Позната су имена 819 страдалих, али је њихов број био много већи.

Присутнима се испред Градског одбора СУБНОР-а обратио проф. др Живан Стојковић рекавши:

„Пред спомеником смо који симболизује један од најтрагичнијих догађаја у историји Лесковца и дужни смо да са посебним пијететом то и покажемо, не само полагањем цвећа, већ и вечитим сећањем садашњих и будућих генерација у име преко хиљаду погинулих недужних цивила, који су својим животима платили цену борбе против највећег зла у историји човечанства – фашизма. А само месец дана иза бруталног бомбардовања града стигла је слобода плаћена крвљу оних који су знали да то императив опстанка и постојања. Зато је спомен чесма прави симбол трајања са бистрином воде која не прекида никада свој ток.“

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија