wrapper

Градски штаб за ванредне ситуације града Лесковца данас је одржао 40. седницу.

У оквиру прве тачке в.д. директора Завода за јавно здравље Лесковац др Александра Николић поднела је извештај о епидемиолошкој ситуацији на територији града са предлогом мера за ригорозно поштовање и појачану контролу спровођења свих прописаних мера ради спречавања и сузбијања заразне болести COVID-19.

Др Николић је образложила да се епидемиолошка ситуација на територији града Лесковца оцењује као неповољна, да се повећава број новооболелих од вируса корона, као и број прегледа у ковид амбуланти и број пацијената у ковид болници. В.д. директора Завода за јавно здравље је истакла неопходност ригорозног поштовања свих прописаних мера од стране Кризног штаба Владе Републике Србије и града Лесковца а посебно појачану контролу спровођења прописаних мера од стране надлежних органа на територији града Лесковца.

Данас је говорио и директор лесковачке Опште болнице др Небојша Димитријевић и истакао да ковид болница у Лесковцу постаје респираторни центар и да ће након набавке додатне опреме бити организован пријем најтежих пацијената.

Командант Градског штаба за ванредне ситуације и градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је изнео данашње податке и рекао да је у граду регистровано 16 новооболелих од пристигла 73 резултата. Поред тога градоначелник је рекао да је у ковид болници хоспитализован 81 пацијент и да је нажалост забележен један смртни случај:

„Повод данашњег заседања Штаба за ванредне ситуације је информисање јавности о најновијим подацима, али и пооштравање контроле постојећих мера предострожности које предлаже стручни тим надлежних здравствених институција. Завод за јавно здравље Лесковац је проценио да за сада није неопходно прогласити ванредну ситуацију на нивоу града из разлога што број оболелих у односу на број становника и даље није алармантан, али се препоручује ригорозна примена свих важећих мера и појачана контрола поштовања истих. Свакако ћемо сутра када Републички кризни штаб донесе нове мере одмах почети да их примењујемо. Не уводимо ванредну ситуацију зато што се Лесковац не налази међу првих 10 градова по броју заражених и процене стручних лица су да и даље то тренутно није неопходно.“

Градоначелник се захвалио Војсци Републике Србије зато што ће се обезбедити шатори свим ковид установама којима је то потребно.

Упућујући апел грађанима да се не окупљају у великом броју командант Градског штаба за ванредне ситуације је рекао је важно смањити контакте и потенцијално заражавање на минимум уз констатацију да ће посебна пажња бити усмерена ка школама и вртићима јер у овим установама треба одржати ситуацију која није алармантна:

„За сада нема епидемијског јављања међу децом и ученицима, постоје искључиво спорадични случајеви, искључиво из породичних контаката. Јавио се нешто већи број оболелих међу наставним особљем и администрацијом, који су се такође заразили контактом у породици. Зато се сматра да и даље нема потребе да локална самоуправа предлаже надлежном Министарству потпуни прелазак наставе на онлајн, али ћемо пратити ситуацију из дана у дан и доносити заједно одлуке у зависности од ње.“

На данашњој седници се обратила и начелница Школске управе Марина Илић. Илићева је казала да школе њиховој институцији свакодневно достављају податке о броју оболелих лица у школама и да Школска управа и све школе поступају у складу са упутствима надлежног Министарства. Према њеним речима од 12.11. до данашњег дана у основним школама има осам оболелих ученика, четири наставника и једно лице из редова ненаставног особља. У средњим школама су оболела два ученика, шест професора и једно ненаставно лице, док је у Предшколској установи ситуација непромењена у последњој недељи. Илићева је нагласила да за сада нема потребе за потпуним преласком на онлајн наставу јер ситуација није алармантна.

Tagged under

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија