wrapper

Данашњи празник посвећен је симболу православља, родољубља и духовног живота Срба и српске нације, који важи за заштитника свих школа и ђака. Данас обележавамо славу Свети Сава у част једне од најзначајнијих личности српске историје и српске православне цркве. Упркос епидемиолошкој ситуацији одржана је традиционална Светосавска академија коју је организовала Основна школа „Милутин Смиљковић“ у Винарцу, овогодишњи домаћин.

Уз пуно поштовање епидемијских мера свечаност је одржана у сали Народног позоришта Лесковац у оквиру које је изведена светосавска химна уз пригодан програм. Овогодишње светосавске повеље су уручене команданту Градског штаба за ванредне ситуације и градоначелнику Лесковца др сци. мед. Горану Цветановићу, Ковид центру у оквиру Опште болнице Лесковац, Заводу за јавно здравље и Дому здравља Лесковац. Након поделе признања присутне је поздравио директор школе домаћина Дејан Цакић овим речима:

„Поносни смо на оно што је урађено у нашој школи у претходној школској години. „Захваљујући одговорним људима на челу локалне самоуправе и њиховом разумевању за потребе улагања у образовању нашу школу смо препородили и учинили да је на корак од школе каква треба да буде у 21. веку. Унапредили смо васпитно образовни процес и на тај начин развили квалитетније образовање и васпитање. Уверен сам да ћемо и у наредном периоду имати подршку и заједничким плановима још више унапредити образовање јер улагати у образовање значи улагати у будућност. Наша школа преузела је бакљу нашег просветитеља и има визију да осветли, још увек неосветљене углове, да ствара знање и служи њему.“

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић се такође обратио скупу:

„Стварајући нашу државу, Свети Сава је истовремено стварао српску цркву и културу, ширио мир и љубав. Вера је очувала српски народ а овај велики просветитељ нам је својим примером показао да лепа реч, мирољубивост и просвећеност могу допринети остварењу виших циљева. На нама је да овај пример следимо, уколико желимо да унапредимо наше друштво.

Привилегија је вечерас говорити на овај дан посебно због тога што сам јуче у Министарству просвете одликован Светосавском наградом за унапређење услова за учење у нашем граду. Ова награда за мене представља велику част али и одговорност да наставимо путем којим смо кренули како бисмо постигли још боље резултате.

Поред неговања вредности светосавља локална самоуправа града Лесковца неуморно ради на побољшању услова образовања. Ове школске године смо се уверили да су савремени услови рада у школи веома значајни, као и флексибилност и спремност наставног кадра. Лесковачке школе су успеле да се прилагоде новонасталој ситуацији и ја вам свима на томе честитам и захваљујем у своје име али и у име свих ученика и родитеља. Ви сте својим посвећеним радом и вером у просветитељске вредности показали да сте достојни наследници Саве Немањића.“

Старешина храма Свете Тројице Далибор Стефановић је честитао градоначелнику на награди а свим грађанима велики празник када прослављамо највећег српског просветитеља и учитеља. “Најчешће о њему причамо као просветитељу, а у корену те речи је реч свети, светитељ. Увек када говоримо о њему треба да се присетимо да морамо кренути његовим путем. Осим знања које просветни радници преносе имају обавезу и да сведоче вредности Светог Саве и преносе љубав која га је пратила на његовом путу. Величина његове личности, у којој су се стекли многи дарови, љубави према Богу и људима. Увек када говоримо о њему треба да се присетимо да ходимо тим путем. Драго ми је што испред мене стоје људи који се труде да допринесу свом окружењу. Живи, здрави и благословени били.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија