wrapper

Град Лесковац је познат и специфичан по много чему,  а фестивал ЛИФФЕ последњих 14 година даје разлог више да се име Лесковца  помиње као центар културних догађаја у региону. Чињеница да је попримио регионални карактер и да има свој уметнички савет је знак да се ЛИФФЕ за кратко време позиционирао као део мреже познатих српских фестивала и стекао статус националног фестивала.

Данас је уприличен пријем учесника Лесковачког интернационаног фестивала филмске режије у Кабинету градоначелника Лесковца организована конференцији за медије којој су присуствовали уметнички директор и редитељ Дарко Бајић, директорка Лесковачког културног центра који је и организатор ове манифестације, Сања Цонић, Бојан Вулетић, селектор фестивала, Алеш Павлин, члан уметничког савета, глумица Тања Бошковић,  Милан Кнежевић, председник Асоцијације филмских уметника Србије, Коста Решевски. На конференцији је градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић рекао: „Слободно могу да кажем да негујући љубав према филмском стваралаштву негујемо и чувамо овај фестивал који је понос Лесковца. Култура у Лесковцу јесте важна, а она може бити квалитетна само уколико почива на добрим и јаким стубовима. Ти стубови су наше институције културе попут Лесковачког културног центра, организатора ЛИФФЕ-а, Народног музеја у Лесковцу, Народног позоришта, Библиотеке, Историјског архива у којима активно постоји културни живот за разне укусе Лесковчана и свих посетилаца града." 

Имајући разумевање за овај важан сегмент друштвеног живота у културу улажемо много. Са више од девет процената буџета намењених овој области, тачно 9,1%, налазимо се у врху међу локалним самоуправа Србије када је реч о улагањима у културу. Што се ЛИФФЕ-а тиче, епидемијска ситуација нам је наметнула да ове године будемо скромнији, без препознатљивог гламура, али то не значи да је фестивал изгубио на квалитету, напротив, задржан је висок ниво организације, какав доликује овој манифестацији, зато знам да ћемо наредних дана сви уживати у богатом програму који су организатори припремили.“

Градоначелник је госте упознао са богатом понудом институција културе у Лесковцу, четири награде Народног музеја за најбољи музеј у Србији, награду Историјског архива „Златни архив“ која је додељена прошле године, лесковачко позориште, чији објекат је пре неколико година реновиран, које је на прошлогодишњим сусретима „Јоаким Вујић“ добило чак девет награда, те најавио да се одмах након завршетка ЛИФФЕ-а у Лесковцу одржава овај позоришни фестивал. Градоначелник је говорио и о Лесковачком културном центру, институцији која је организатор ЛИФФЕ-а, а а која после престонице и званично органзује највећи број квалитетних догађаја, попут изложби Пабла Пикаса и Салвадора Далија.

Градоначелник Цветановић је Дарку Бајићу, уметничком директору фестивала, уручио признање Лесковачки победник, које се од ове године по први пут додељује на ЛИФФЕ-у.

Господин Бајић се захвалио на награди коју је посветио свим својим колегама са којима сарађује свих ових година постојања ЛИФФЕ-а, док је посебне речи захвалности упутио градоначелнику који годинама уназад подржава овај фестивал и додао: „Један од разлога зашто људи воле да дођу јесте градоначелник којег краси гостољубивост, мислим да заиста брине о уметности и стварно нам помаже. Ту су наши драги саборци без којих овај фестивал режије не би био то што јесте.“

Присутнима се обратила и Тања Бошковић, глумица и казала:

"Како сам се приближавала Лесковцу тако сам се присећала неких фантастичних ствари. Верујем да ова младост која сада прати филмове има могућност да одгледа све, све што успете да доведете, то мислим да је врло важно. Мислим да је важно да грађанин оваквог града у сваком тренутку треба да се осећа као да у самом центру света. Ових дана Лесковац то и јесте, центар нашег филмског неба и то је оно што је најлепше и треба да буду и део стварање те уметности, али и део начина како се све то организује. То што су волонтери ту је врло важно, та деца ће имати успомене на основу којих ће се можда једног дана опредељивати да ли да постану продуцентри, редитељи, глумци или било шта што је у вези са филмом.

На крају конференције минутом ћутања је одата пошта Драгану Радовићу, уреднику Књижевног програма ЛКЦ-а и дугогодишњег селектора Милана Шпичека.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија