wrapper

На данашњој конференцији за медије, градоначелник и командант Градског штаба за ванредне ситуације града Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је изнео најновије податке у вези са епидемиолошком ситуацијом у граду:

„Од последње наше конференције за медије одржане 30. априла 2020. године до данас са територије града Лесковца послато је на анализу 344 узорака, од чега је негативних 328, а позитивних 16, на основу чега проценат позитивности износи 4,65% и мањи је него на нивоу целог округа, где износи 7,08%. Од укупно тестираних на ниву округа 607 лица, позитиних је 43, Лесковац, 16, Власотинце 13, Лебане 4, Бојник 10. Епидемиолошка ситуација у Лесковцу, на основу података Завода за јавно здравље, показује да је тренутно у Лесковцу има 221 оболело лице. Број оболелих запослених у здравственим установама се повећао за 5 особа.“

Градоначелник је изнео и податке регистрованих оболелих по месним заједницама на територији града:

„106 лица су са териорије градског насељеног места Лесковац, и то са по 15 оболелих МЗ Моше Пијаде и Стојан Љубић, затим са по 13 у МЗ Вељко Влаховић и Хисар, затим 9 лица на територији МЗ Центар, 8 МЗ Дубочица, 7 оболелих лица МЗ Ветерница, са по 6 оболелих у МЗ Морава и Раде Жунић, док је МЗ Милентије Поповић и Коста Стаменковић има по 5 оболелих, а у МЗ Прва Јужноморавска бригада њих 4. У Вучју је потврђено 10 оболелих, док је Грделици 7 случаја оболелих. Што се тиче насељених места сеоског типа ситуација је следећа: од укупно регистрованих 98 случајева у 43 насељених места, у Брестовцу је 12 случајева, у Горњем Стопању 7, а у местима Бобиште, Братмиловце и Доње Крајинце регистровано је по пет оболелих. У 19 сеоских насељених места регистрован је по један случај обољевања. Од почетка епидемије укупан број тестираних лица на територији града Лесковца износи 2007 лица, на подручју Округа 3399 лица, док се чекају резултати тестирања за 319 лица. Због контакта са оболелима, на територији града Лесковца, под здравствени надзор стављено је 1348 лица, округ 1780 лица, док број лица која су стављена у кућну изолацију до сада износи 893, округ 1108 лица.“

Када је реч о COVID болници у Лесковцу, на данашњи дан има 131 хоспитализовани пацијент. Са територије града Лесковца је 63 пацијента. Стигло је 113 резултат, негативних 25 и позитивних 88. Било је 8 пријема и 9 отпуста. До сада је у лесковачкој Ковид болници излечено и из ње отпушено 99 пацијената, док је 105 особа отпушено из привремених болница, што укупно износи 204.

Градоначелник је поменуо и кол центар и рекао да су волонтери примили 8634 позива и на терен изашли 3146 пута.

Др Александра Николић, в.д. директора Завода за јавно здравље, је казала да је од овог броја 83 оболелих здравствених радника са територије Јабланичког округа, те да проценат позитивности пао на 23,1%. Епидемиолошко испитивање, брза студија о колективном имунитету грађана, почиње од данас. Медицински факултет у Београду и Институт Батут ће дати јасне инструкције о томе које породице ће се тестирати на нивоу округа, а укупно на нивоу Србије ће их бити 7000.

Др Часлав Недељковић, заменик директора Дома здравља Лесковац је рекао да су 2 медицинске сестре, 2 лекара и један помоћни радник ове установе оболели од Ковида, и највероватније су се заразили у породици. Један од њих је радио у Ковид амбуланти која је данас дезинфикована а заражени су одмах изоловани.

Градоначелник Цветановић је одговарајући на питање новинара о дешавањима након 20 часова у Србији, одговорио да је најважније што се догађа аплауз здравственим радницима.

„Свако има право да изражава мишљење на свој начин. Али, када у време хероја, у време када се они боре за животе других, неко њима дели аплаузе, а неко други лупа у шерпе, онда у најмању руку морате да покажете и свој став према тим људима. На сваку акцију мора да постоји нека реакција”, нагласио је Цветановић.

Коментаришући натписе у медијима да је Лесковац избио на треће место по броју оболелих градоначелник је рекао да је Лесковац пети град по величини у Србији, да има пуно људи који дошли из иностранства и да југ карактеришу срдачност и навике које нажалост нису погодне тренутној ситуацији.

Градоначелник је поменуо и свог пријатеља Небојшу Милчића из Власотинца који је јуче преминуо а 20 дана се лечио од вируса корона. Он је био тежак бубрежни пацијент, дан пре него што је преминуо тест је био негативан, што значи да се званично излечио од Ковида али његов организам није успео да издржи последице те тешке борбе. Овом приликом он је изразио своје дубоко жаљење због губитка пријатеља и истакао да искрено саосећа са његовом породицом.

Tagged under

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија