wrapper

Данас је почела нова школска 2019/2020 година и градоначелник Лесковца, др Горан Цветановић, одржао је састанак са директорима основних и средњих школа са територије града Лесковца.

На самом почетку састанка приказан је филм о улагањима локалне самоуправе у просвету.

Градоначелник Цветановић честитао је почетк нове школске године и казао:

„Будућност припада оним друштвима која имају неопходна знања, зато је адекватно и квалитетно образовање један од основних чинилаца развоја и унапређења заједнице. Улагање у ову област је улагање у будућност. Издвајања за просвету су издвајања која вам се многоструко врате, зато што само квалитетно образовани млади могу бити стубови будућности читавог друштва.

Као руководиоци града ми им за то морамо поставити чврст темељ. Како би образовање и школовање било адекватно примењено неопходно је улагати у школску инфраструктуру, повећавати издвајања за област просвете, свим ученицима и просветним радницима обезбедити једнаке услове за несметан рад. Да смо томе посвећени могли сте видети у филму који смо вам приказали на почетку састанка.

Првенствено се морамо осврнути на издвајања за просвету. Издвајања за област просвете повећавају се сваке године, а тако ће бити и у наредном временском периоду. У овој години су највиша до сада и износе 634,5 милиона динара. И то: 286 милиона за предшколско образовање; 212,7 милиона за основно образовање; 117,6 милиона за средње образовање и 18 милиона за Центар за стручно усавршавање у образовању,“ – додајући да ће се за следећу годину издвајања повећати за основно образовање за 5 милиона динара, док ће се за средње образовање повећати буџет за 2 милиона.

„Наш труд је усмерен и ка вама, уважени просветни радници. У четвртак смо вам исплатили путне трошкове у износу од 7,4 милиона динара за април, мај и јун текуће године. Треба поменути да је од почетка 2019. године до данас, по овом основу исплаћен износ од 35 милиона динара. Обухваћени су путни тошкови за запослене у образовању од јуна 2018. до јуна 2019. године. Поред путних трошкова, за јубиларне награде основном и средњем образовању у текућој години издвојено је 17,3 милиона динара,“ – додао је градоначелник Цветановић.

„Брига о деци је и брига о породици. Наше најмлађе ученике, полазнике у први разред на почетку школске године увек обрадујемо неким знаком пажње како би им остала успомена на данашњи дан. Свесни да је школовање озбиљан финансијски подвиг за сваку породицу, одлучили смо се да поклон првацима ове године буду књиге намењене њиховом разреду. Управо смо пре овог састанка на 110. Седници Градског већа усвојили одлуку којом родитељима све деце која полазе у први разред на територији града Лесковца и који имају боравиште у нашем граду додељујемо по 6000 хиљада динара за набавку уџбеника. Укупна сума коју ћемо издвојити за ове намене износи 6,6 милиона динара,“ – истакао је градоначелник др Горан Цветановић.

Говорећи о будућим плановима градоначелник Цветановић истакао је следеће:

„Тренутно се изводе радови на школи Васа Пелагић, њихова укупна вредност износи 218 хиљада евра. И на енергетскоиј санацији на школи Вук Караџић у Печењевцу у ведности од око 5 милиона динара. Будући планови су и уређење спратног дела и постављање ограде у школи у Грделици, за те намене издвојићемо преко 3 милиона динара. За котао и грејање у Брестовцу око 3 милиона динара, наставићемо са редовним одржавањем објеката, побољшавањем система грејања, санацијом санитарних чворова за боље хигијенске услове и постављањем ограда за повећану безбедност наше деце.“

На крају је професор српског језика и књижевности у власотиначкој школи Јелена Ђокић позвала све директоре да дођу и доведу ученике у суботу у 12 часова у Народном позоришту на трибини коју ће држати Игор Јурић испред фондације „Тијана Јурић“.

 

 

Tagged under

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија