wrapper

Центар за социјални рад данас је у присуству запослених, представника локалне самоуправе, Министарства за рад, борачка и социјална питања, Министарства за бригу о породици и Заштитника грађана, корисника и званица у Народном позоришту обележио 60 година постојања и рада.

Ова установа у протеклих шест деценија великом броју житеља Лесковца помаже у решавању проблема из области социјалне и породично правне заштите.

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је приликом обраћања нагласио да је издвајање из буџета за социјалну заштиту знатно веће него раније и редовно јер сваког месеца Град исплаћује средства за једнократну новчану помоћ, измирује обавезе за превоз ученика ометених у развоју, а запосленима у Центру се редовно измирују зараде, јубиларне награде, као и накнада за превоз. Он је поменуо да је пре завршена реконструкција зграде Центра, која је сада потпуно прилагођена особама са инвалидитетом, и то захваљујући средствима Канцеларије за управљање јавним улагањима у износу од 44 милиона динара.

„Напоменућу да је само у 2020. години град Лесковац из буџета издвојио значајна средства за финансирање и суфинансирање пројеката из области социјалне заштите, и то у износу од 31 милион динара.

У сарадњи са овом установом 2014. године смо почели да финансирамо набавку уџбеника за сву децу школског узраста из породица које су корисници социјалне помоћи.

Поносан сам и на то што од 2019. године свим ученицима првог разреда на територији града Лесковца обезбеђујемо бесплатне уџбенике са по 6 хиљада динара.

Посебно ме радује чињеница да се из извештаја Центра види да се последњих година број корисника права на новчану социјалну помоћ смањио за око 10 % у односу на период од пре пар година, што значи да су ти, сада већ бивши корисници, нашли запослење у неким од фабрика и фирми које су отворене у нашем граду у последње време уз залагање мог тима. Због тога у 2021. години очекујемо да се број захтева за новчану социјалну помоћ још више смањи, зато што смо тимским радом створили услове за радно ангажовање наших суграђана.“

Директор Центра за социјални рад Предраг Момчиловић се захвалио свим институцијама са којима ова установа сарађује и додао:

„Претходних 60 година обављајући стручне послове, ЦСР имао сарадњу са свим релевантним државним органима у Републици и граду пре свега са Министарством које је било задужено за социјалну политику, када су у питању послови које Центар обавља на основу Јавних овлашћења. Када се ради о тзв. проширеним правима социјалне заштите, могу са поносом да кажем да је локална самоуправа у последњих неколико година показала велику сензибилност за потребе социјалне заштите, посебно градоначелник др Горан Цветановић који као лекар и те како разуме потребе наших суграђана када је у питању социјална заштита. Ту не мислим само на новчану социјалну помоћ, јер је многима реч социјална заштита – синоним за новчану помоћ, али је социјална заштита широк дијапазон права и услуга и ту спадају многа права и услуге које не зависе од материјалног статуса породице и појединца.“

Двадесетогодишњи Младен Петровић, студент друге године Академије Јужна Србија, технолошко-уметничког одсека, добитник градске награде за младе таленте и стипендије Министарства просвете, заменик председника парламента студената који је пре 8 година изгубио родитеље и од тада одраста у хранитељској породици, је говорио о свом искуству:

„Уз помоћ мојих хранитеља и Центра за социјални рад успео сам да завршим основну и средњу школу са одличним успехом, и прву годину студија са просеком преко 9. Поред мог васпитања уз помоћ породице и центра ту су биле и разне манифестације које чак и нека деца у биолошким породицама нису могла да добију нпр. сваке године Центар за социјални рад дели пакетиће деци и доводи Деда Мраза како деца не би осетила ту празнину коју родитељи нису могли да пруже, поред тога на годишњем нивоу организована су путовања на море.

Тимови у Центру за социјални рад и сама хранитељска породица теже ка томе да пре свега деца буду добри људи, нико од нас неће бити изостављен у томе и знам зато што сам ја пример да има љубави ако не чак и више него у неким биолошким породицама, само требамо прихватити сваки савет и критику која долази од стране наших породица. Поносан сам на себе зато што сам тренутно овде, знам да би и моји родитељи били.“

Мирко Јанић, државни секертар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања честитао је јубилеј у своје име и у име министарке др Дарије Кисић Тепавчевић.

„Центар за социјални рад је специфична установа чији се резултат рада тешко може исказати бројкама, графиконима и статистичким подацима. Пуно је снаге, посвећености, труда, разумевања, изазова од стране запослених уткано у овако значајан јубилеј Центра за социјални рад у Лесковцу. Јубилеј и обележавање 60 година постојања без сумње сведочи о богатој и садржајној пракси и посвећености хуманом и веома значајном раду у области социјалне заштите. Сигуран сам да 60 година постојања представља велики изазов у професионалном смислу, посебно у свим досадашњим променама, изазовима, кризама, посебно последицом изазваном вирусом Ковид-19, са којим смо се сви сусрели и заједничким снагама борили и још увек се боримо,“ – рекао је државни секретар Јанић и додао да ће Министарство наставити да пружа пуну подршку даљем раду и напретку Центру за социјални рад у Лесковцу.

Милка Миловановић Минић, државни секретар у Министарству за бригу о породици и демографији је јубилеј честитала у име министра Ратка Митровић који се бори са вирусом корона и пожелела још много овако значајних јубилеја. „Овакве установе имају најважнији задатак у периоду када живот немилосрдно окрене страницу и када центар постане најчешћа, некада једина адреса за утеху и подршку и наравно, најважније у томе, остваривање права. Није лако одлучивати о судбини људи, бити онај који је увек за нешто некоме крив, јер мора да донесе одлуку којом ће једна страна бити незадовољна. Није лако слушати туђу муку, помоћи није увек могуће онако како се очекује, али бити посвећен, показати разумевање и емптију, остати професионалан, то је већ одлика запослених у Центру за социјални рад.“

На данашњој свечаности поводом шездесетогодишњице постојања и рада Центра за социјални рад приказан је филм о овој установи, и директор Момчиловић је свим појединцима и институцијама које су помогле рад центра  уручио признања.

Градоначелнику Цветановићу уручена је плакета за посебан допринос побољшању квалитета и развоја социјалне заштите у граду Лесковцу.

 

 

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија