wrapper

Друго полугодиште школске 2020/2021. почело је данас. Настава ће се за ученике основних и средњих школа одвијати по моделу који је примењиван од 1. септембра 2020. године.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је послало обавештење школама, а поново је проследило и стручна упутства за организацију и реализацију образовно-васпитног рада у основним и средњим школама, која је Кризни штаб усвојио 11. августа 2020. године. Према овим упутствима, ученици од првог до четвртог разреда имаће свакодневну наставу у школи, у мањим групама, док ће старији основци наставу похађати наизменично, непосредно и на даљину, такође у мањим групама. Настава у средњим школама, такође ће се одвијати као и на почетку школске године, у септембру 2020. године, а то значи да ће средњошколци једну недељу ићи у школу, а потом једну недељу учити на даљину.

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је традиционално одржао састанак са свим директорима основних и средњих школа.

У уводној речи градоначелник је истакао како му је драго што су се сви поново сусрели на састанку на почетку другог полугодишта и говорио о улагањима у област образовања:

„Преко ваших извештаја о свему што сте успели да завршите у 2020. години упркос епидемији вируса корона смо увидели да већина васпитно-образовних установа вредно и посвећено ради, али и да сте се захваљујући доброј организацији и стручном кадру успешно преусмерили на онлајн наставу. Ова епидемија нам је показала да је у сваком послу најважнија флексибилност, прилагодљивост и спремно дочекивање промена. Ви сте се успешно адаптирали новонасталој ситуацији и уз велику посвећеност наставника пре свега успели да заштитите ученике од заражавања, било је спорадичних случајева, али и да остварите већи део наставног плана.

Уједно смо увидели колико су услови рада важни, да су за квалитетну наставу у 21. веку модерна опрема, савремени кабинети, обученост особља и информатичка писменост пресудни. До сада смо у енергетску санацију школских објеката уложили 250 милиона динара, више од два милиона евра. У уређење и изградњу фискултурних сала, спортских хала и терена до сада је уложено преко 200 милиона динара. У побољшање услова школовања санирањем кровова, санитарних чворова, грејања, дворишта, ограда до сада је уложено преко 82 милиона динара. Када говоримо о помаку који смо успели да направимо на пољу образовања и васпитања, не смемо да заборавимо ни пројекте и програме које из године у годину реализујемо како бисмо подржали омладину. Сваке године на Дан града и Дан Светог Саве награђујемо најталентованије, најбоље сзтуденте, спортисте, уметнике и до сада смо преко наградили 3000 младих људи са скромних 85 милиона динара и сматрам да је то најбоље уложен новац наше локалне самоуправе.“

„Иза нас је тежак период, одговорно понашање, флексибилност и добра организација ће нам и у овом полугодишту бити неопходни. Наш заједнички циљ је да на прави пут изведемо младе нараштаје на чијем знању, вештинама и идејама почива будућност нашег друштва“ – рекао је градоначелниик Цветановић и говорио о будућим пројектима када је у питању област образовања међу којима су побољшање енергетске ефикасности и изградња Дневног боравка у Школи за основно и средње образовање 11. октобар 105 милиона динара, побољшање енергетске ефикасности у ОШ Вожд Карађорђе у Лесковцу 363 милиона динара и у ОШ Аца Синадиновић у Предејану 263 милиона динара и реконструкција Трговинско угоститељске школе у Лесковцу 185 милиона динара. У току је постављање ограде око основне школе Радоје Домановић у Братмиловцу. Вредност инвестиције је око 5,8 милиона динара. У 2021. се планира изградња спортског терена у Медицинској школи вредности око четири милиона динара. План је да пројекат буде финансиран путем Министарства спорта и омладине уколико Министарство одобри средства. У 2021. планира се и постављање ограде око школе у Горњој Јајини вредности 1,4 милиона динара. Планира се увођење система грејања у школама у Брестовцу и у Братмиловцу у вредности од око 10 милиона динара.

Градоначелник је истакао да су данас из буџета града Лесковца за запослене у основном и средњем образовању исплаћене јубиларне награде и то 12,9 милиона динара за запослене у основном образовању и 7,7 милиона динара за запослене у средњем образовању. Уједно је било речи и о издвајањима за путне трошкове  који су ове године за запослене у основном образовању исплаћени у износу од 18,5 милиона динара, а за запослене у средњем 12,45 милиона. Градоначелник је данас изнео податак да је град Лесковац исплатио Топлани 60 милиона динара за дугове школских објеката према овом предузећу и да је тиме један од дугогодишњих проблема успешно решен.

Након градоначелника реч је дата директорима и пристутним надлежнима за област образовања у Лесковцу.

Марина Илић, начелница Школске управе је потврдила да школе крећу са радом по моделу који који су одредиле месеца септембра и рекла да су све школе на територији Лесковца данас почеле са наставом.

Драги Михајловић, директор школе у Великом Трњану се захвалио свима који утичу на побољшање услова у образовању и на донацији компјутера овој школи. Поменуо је да су у истуреном одељењу ове школе санирани кров и подови у вредности од 7 милиона динара.

Директорка Гимназије Лесковац и председница Актива директора средњих школа Драгана Цветановић је пожелела успешан почетак другог полугодишта уз жеље да образовање тече са што мање проблема. Директорка Цветановић је истакла да захваљујући савременој опреми којом Гимназија располаже сада имају трећу генерацију ученика талентованих за рачунарство и информатику. Она је нагласила да се захваљујући томе што град обезбеђује маске и дезинфекциона средства рад ове школе одвија без проблема.

Данас се обратио и директор ОШ Милутин Смиљковић у Винарцу и председник Актива основних школа Дејан Цакић. Он је такође истакао важност обезбеђења маски и дезинфекционих средстава. Нагласио је да су просветним радницима исплаћена средста за превоз закључно са новембром 2020. године и рекао да је након 50 година постављена ограда око школе у Винарцу.

Директор ОШ Радоје Домановић у Манојловцу Горан Гроздановић се такође захвалио градоначелнику на великој подршци. Истакао је замену столарије и решавање имовинско правних односа истуреног одељења ове школе у Братмиловцу.

Јасмина Анђелковић-Ђорђевић, директорка ПУ „Вукица Митровић“ казала је да су одушевљени подршком Града и градоначелника, како у финансијком, тако и у сваком другом смислу, захвалила се на препознатом значају раног развоја деце, и да је њихов буџет од 315.140.000 динара колико Град опредељује за предшколство импозантан. Директорка је истакла и да ће се трудити да оправдају поверење и да у ПУ не мањка деце и да пружају подршку приватним вртићима.

Директорка Музичке школе „Станислав Бинички“ Биљана Миљковић захвалила се на репрограму дуга према ЈП „Топлана“ од 1,8 милиона динара и додала да су остварили све предвиђене активности и поред актуелне епидемиолошке ситуације и додала да су успели да реновирају тоалете који годинама уназад нису били санирани.

Директор ОШ Јосиф Костић, Милан Тончић је нагласио важност исплате путних трошкова и дугова према Топлани.

Директор ОШ „Десанка Максимовић“ у Грделици Ненад Младеновић се захвалио на бројним улагањима у школски објекат и посебно апострофирао важност реконструкције фасаде, постављање ограде и санацију система централног грејања.

У току састанка презентован је филм о улагањима у област образовања.

 

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија