wrapper

Данас је у дворишту Шоп Ђокићеве куће, у организацији Туристичке организације Лесковац, обележен празник Младенци, који прослављају млади супружници венчани претходне године.

Окупљени грађани могли су да уживају у богатом програму који је овим поводом припремила Туристичка организација Лесковац како би младим супружницима указала на значај овог празника. Поред ревије венчаница, наступа плесних школа, Културно-уметничко друштво Леминд својим наступом је приказало обичаје из Лесковца и околине, који су везани за овај дан и само венчање младих.

Присутнима се обратио градоначелник Лесковца, др Горан Цветановић, који је рекао да је у претходних пет година око 6000 људи склопило брак на територији Лесковца. Такође је истакао да је Лесковац постао боље место за живот свих грађана, те да га радује податак о великом броју склопљених бракова.

„Све оне који данас славе овај празник подсетићу на реченицу Душка Радовића: „Будите љубоморни, не једно на друго, већ на свој брак. Чувајте га и браните од свих искушења, сматрајте га драгоценим за своју судбину и срећу.“ Уживајте у свим лепотама које брак пружа и у свакој кашичици меда коју вам нуди“, рекао је градоначелник Лесковца.

Градоначелник Лесковца честитао је свим брачним паровима који данас славе њихов празник и пожелео да уживају у свим лепотама брака.

„Српска православна црква обележава празник Младенци у помен на страдање Светих четрдесет мученика Севастијских. Сви ови мученици били су младићи, те је народ тај дан узео као празник на који млади супружници у дому примају госте“, рекао је протојереј Дејан Станковић.

Директор ТОЛ-а Небојша Коцић захвалио је градоначелнику на свакој подршци и помоћи коју пружа Туристичкој организацији Лесковац, а затим је поделио захвалнице свима који су учествовали у реализацији данашње манифестације. Захвалницу је, поред осталих, добио и градоначелник Лесковца др Горан Цветановић.

Свим окупљеним суграђанима подељени су „младенчићи“, округли колачићи премазани медом, који симболизују дуг и сладак живот тек венчаних супружника.

 

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија