wrapper

У организацији Лесковачког културног центра вечерас је први пут одржана манифестација "У ритму дијалекта" посвећена недавно преминулом Драгану Радовићу.
Драган Радовић је био дугогодишњи уредник књижевног програма Лесковачког културног центра, професор књижевности, књижевни критичар, песник и писац, и уредник часописа за књижевност, уметност и културу "Наше стварање". Покренуо је научни скуп "Дијалекти српског језика: истраживања, настава, књижевност" и у својим делима неговао специфичан лесковачки говор.
 
Циљ организатора је био да се на фестивалу окупе књижевни ствараоци који поезију пишу на свим дијалектима српског језика. Од 78 пристиглих радова вечерас се представило 20 најбољих аутора. 
Селектор манифестације је професор српског језика и књижевник Дејан Ђорђевић, а чланови жирија су: професор доктор Тихомир Петровић, историчар књижевности и пензионисани професор Педагошког факултета у Сомбору, професор доктор Миливоје Павловић, књижевни историчар, истраживач културних и медијских токова, ректор Факултета за културу и медије, Виолета Јовић, вишеструко награђивана књижевница из Ниша, препознатљива по свом стваралаштву на дијалекту.
 
У име организатора обратила се директорка Лесковачког културног центра Сања Цонић и 
 и говорила о манифестацијама које ова установа организује:
"Oве године Лесковачки културни центар, једна од најважнијих установа културе у нашем граду, обележава један значајан јубилеј, 40 година постојања. ЛКЦ су наше манифестације које трају још више. Наша ликовна колонија траје 50 година, поносни смо на фестивал Лајф који је ове године проглашен фестивалом од националног значаја, часопис Наше стварање има традицију дугу скоро 50 година. У ритму дијалекта је наш нови програм, за наш можда најтежи јер је организован у част нашег преминулог колеге господина Драгана Радовића који је неговао дијалекат, дијалекатску књижевност. Временска прилике нам нису дозволиле да манифестацију организујемо на отвореним, а ја верујем да и небо плаче за овим несвакидашњим човеком "
Манифестацију су подржали Министарство културе и информисања и град Лесковац, те се у име локалне самоуправе обратила Андреа Тошић, помоћник градоначелника Лесковца.
"Дијалекат је богатство које предствља душу и срж сваког говорног подручја. Лесковац није случајно домаћин ове манифестације јер је јужњачки говор врло препознатљив и аутентичан. Суштина овог фестивала је неговање и вредновање културе и традиције нашег народа, а виљ је да се у фокус стави културна вредност дијалеката. Посебно ако узмемо у обзир да су нека од најпознатијих и најбољих књижевних дела на српском језику попут Коштане, Нечисте крви, Ивкове славе, писана на дијалекту. "
Аутору најлепше песме Власти Ценићу припала је награда "Драганово перо" а свим ауторима су уручене захвалнице. Биљана Мичић, професорка српског језика и књижевности у лесковачкој гимназији је одржала предавање на ову тему.
 
Вечерас је приказан филм о Драгану Радовићу и манифестацију је пратио пригодан музички програм.

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија