wrapper

Данас је у сали Скупштине града Лесковца одржана 45. седница Градског штаба за ванредне ситуације града Лесковца са циљем отварања пунктова и одређивање локације за масовну вакцинацију грађанства против заразне болести Ковид-19.

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је тим поводом рекао следеће:

„Јуче смо добили допис Министарства државне управе и локалне самоуправе у којем се наводи да је поред примене свих мера од изузетне важности да се спроведе имунизација становништва како би се сачувало здравље људи и на ефикасан начин сузбила епидемија са којој се боримо скоро годину дана. Циљ формирања пункта је да се на организован начин, уз поштовање свих мера заштите од инфекције и принципа безбедносне имунизационе праксе, вакцинише што већи број особа за што краће време.“

Градоначелник је изнео и актуелну епидемиолошку ситуацију у Лесковцу.

„Што се тиче данашње епидемиолошке ситуације за узорке становника са територије града Лесковца је стигло 173 резултата и 5 је позитивно. Тренутно се чека 97 резултата за читав Јабланички округ. Број хоспитализованих пацијената у лесковачкој ковид болници данас је 94, од тога из Лесковца 60. Било је 7 пријема, 3 отпуста, није било упућених у Клинички центар Ниш нити је на срећу било преминулих. На кисеонику је 68 пацијената, а на респиратору 4,“ – и додао да се из наведеног примећује један позитивни тренд опадања новооболелих и хоспитализованих лица због одговорности коју сви колективно показују.

Подсетио је да је имунизација у Лесковцу започета 31. децембра када су у Геронтолошком центру вакцинисана 153 корисника и запослена.

„Наставили смо са имунизацијом здравствених радника у болници и Дому здравља и до сада је укупно вакцинисано 327 њих у обе установе. Одазив за други круг вакцинације у Општој болници је одличан, пријавило се још 380 запослених и интересовање је исказало 150 здравствених радника који су прележали корона вирус те треба да прође одређено време да приме вакцину. Заинтересовани су за све три вакцине, фајзер, руску и кинеску.“

Градоначелник Цветановић упознао је присутне и ширу јавност да пријава за вакцинацију иде преко Е-управе и кол центра. „Министарсво здравља одређује приоритетне групе. Инструкције ће бити упућене здравственим установама. Вероватно сте упознати са чињеницом да је вакцинација најпре одређена за становнике старије од 75 година и даље 64-75, а за остале групе ће се следити инструкције.„

Градоначелник је подсетио да је и он примио вакцину, да је на тај начин дао пример суграђанима и навео да се не треба бојати вакцина јер су откриће савремене медицине које је кроз историју човечанства спасило многе животе и да ће тако бити и сада. Додао је и да држава улаже велике напоре да нам омогући бесплатну вакцину и избор исте што није случај у свим земљама.

„Вероватно сте данас у медијима видели да је председник Републике Александар Вучић дочекао авион са товаром од милион доза кинеске вакцине Синофарм, али и да је најавио да ће од понедељка стићи 19.500 вакцина Фајзер а у уторак 250.000 руске Спутњик вакцина. Оволика количина вакцина у рекордном року је још један доказ да Србија води одговорну и коректну спољну и унутрашњу политику и да је здравље и добробит грађана на првом месту,“ – и позвао све да буду одговорни како би се живот вратио у токове какви су били пре корона вируса.

На данашњој седници на предлог Завода за јавно здравље који је изнео др Иван Соколовић на територији града Лесковца отвара се пункт за имунизацију против Ковид-19, који је издвојен из матичног објекта Дома здравља, и који ће бити смештен у спортској хали Партизан у Лесковцу. Овај пункт ће се организовати у складу са достављеним инструкцијама од стране Министарства државне управе и локалне самоуправе, а према плану и организацији пукнтова за масовну вакцинацију који је израђен од стране Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Лице задужено за имунизацију испред Дома здравља Лесковац биће заменик директора др Часлав Недељковић, а за организацију рада пункта др Славица Миладиновић.

Tagged under

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Видео галерија