Print this page

Синоћ је у Лесковцу завршен 16. Карневал Лесковац.

Традиционалном поворком дуж Булевара ослобођења прошетало је 29 група из различитих карневалских градова из Србије и иностранства. Ове године се централно дешавање одржало на новом градском тргу.

Ове године дешавању је присуствовао и председник интернационалног борда ФЕККа Ларс Алгел из Шведске.

Карневал је отворен симболичним уручењем кључева града овогодишњој принцези Jeлени Миленковић. Пре уручења кључева учесницима и публици се обратио градоначелник Лесковца и председник FECC-a за Србију, др сци. мед. Горан Цветановић, пожелео свима добродошлицу и рекао:

„Од првог дана Лесковачки карневал на најбољи могући начин промовише и чува карневалску традицију. Оживљен 2006. године у оквиру Роштиљијаде, Карневал је сада ушао у шеснаесту годину, постао је интернациоалан и интерконтиненталан, има највише пратећих програма, сваке године окупи преко 100 хиљада посетилаца и преко 2000 учесника.

Вечерас Лесковачки карневал представља међународно такмичење у креативности, хумору, оригиналности; то је ватромет боја и облика, стотине костима и маски 29 карневалских трупа из свих делова Србије, али и из Црне Горе, Републике Српске, Северне Македоније, Албаније, Италије, Арубе... Велико ми је задовољство што видим оволики број људи на новом градском тргу, као и моје колеге из интернационалног борда ФЕККа, а посебно председника Ларса Алгела из Шведске и све остале госте који су први пут у Лесковцу. Ово је добра прилика да се бројни гости из других градова и земаља упознају са нашим градом и оним што он нуди. Надам се да ће следеће године Лесковац бити одабран да буде град домаћин организације генералне Скупштине и годишње конвенције Фестивалских градова света, што би свима нама, и мени као председнику ФЕККа Србије, била велика част и задовољство.“

Присутнима се обратио и Ларс Алгел, председник ФЕККа:

„Срећан сам што сам овде по први пут, велико је задовољство бити вечерас са вама. Ми смо овде из два разлога, први разлог јесте да прелепи Карневал о ком смо чули толико тога лепог, драго ми је што видим велики број посетилаца, а други разлог јесте чињеница да је Лесковац кандидат за одржавање конвенције која би требало да се одржи следеће године. Желим да се захвалим градоначелнику Цветановићу и другим људима што су нас позвали да дођемо у Лесковац, у име свих чланова борда ФЕККа желим да се сви лепо проведете уз карневалски поздрав: Јасу, јасу, јасу.“

Мирољуб Радивојевић, менаџер ФЕККа, рекао је:

"Инспирацију смо налазили у традицији, али и у најразличитијим културама света. Наша машта је бујала, а жеља је расла са сваким новим карневалом, који је из године у годину постајао већи и бројнији. И ето, данас, имамо карневал међу најпрестижнијим на овим просторима."

На основу укупних гласова чланова жирија најбољи перформанс имала је група кловнова из Корче (Албанија), награда за најбољу групу отишла је у руке Белокркванских мажореткиња, док је награда за најбољу маску отишла у руке Зачарне шуме, Карневала Лесковац.

Карневалској поворци претходио је традиционални пријем карневалских група у Свечаној сали града Лесковца, на којем су добродошлицу групама, члановима FECC-a и свим гостима пожелели др сци. мед. Горан Цветановић и саветник Мирољуб Радивојевић и председник борда ФЕККа Ларс Алгел . Традиционално су размењени поклони и уручене захвалнице учесницима и почасним гостима Карневала.

Градоначелник Цветановић је на пријему рекао:

„Већ 16 година успешно афирмишено овај знаменити догађај који је стекао популарност и од малог пропратног сегмента у склопу чувене Роштиљијаде постао самостална, радо посећена карневалска манифестација у Србији и свету.

Разноврсни програм за свачији укус од најмлађих до најстаријих је окупио значајан број посетилаца који су присуствовали радионицама, концертима, ревијама, маскенбалима, фестивалу ватре... Велики одазив учесника и посетилаца обавезује Град Лесковац и мене као председника ФЕКК-а да још више радимо на очувању карневалске традиције и стварању нових искустава у скопу Лесковачког карневала.“

Мирољуб Радивојевић, саветник ФЕКК-а Србија и један од организатора лесковачког карневала је присутним карневалским групама поручио: „Хвала вам на поверењу и на пажњи. Захваљујући вама смо постали један од најпрестижнијих карневала. Надам се да ћемо бити добри домаћини. Уживајте.“

Ларс Алгел, председник Управног одбора ФЕКК- а је казао да се са колегама налази у Лесковцу превасходно због Шеснаестог лесковачког карневала али и због чињенице да је овај град ушао у ужи избор за домаћина генералне скупштине и годишње конвенције. „Утисци су за сада позитивни и биће нам лако да донесемо коначну одлуку. Сада бих поред плакете коју смо предали господину градоначелнику желео да уручимо две специјалне медаље које смо наменили њему и директору Туристичке организације.“

Марсија Стампер представница Холандије и Арубе је предала поклон градоначелнику Лесковца др сци. мед. Горану Цветановићу, изразила задовољство што се налази у граду на Ветерници и пренела поздраве из Арубе, чију културу и фолклор промовише, грађанима Лексовца.

Image Gallery