wrapper

Пловдив, Бугарска 

Пловдив  је град у Бугарској. То је други по величини град Бугарске и седиште истоименог округа. Град има историју дугу 8000 година, и спада у најстарије европске градове.

Град се налази у Тракијској долини на обе обале реке Марице и у подножју Родопских планина. Преко Пловдива пролазе комуникације међународног значаја, као пут Софија-Једрене-Истамбул, или Софија-Стара Загора-Бургас.

Град Пловдив Грб града Локација у Бугарској

 У Пловдиву постоје многа предузећа прехрамбене индустрије, металургије и текстилне индустрије. У граду се одржава сајам привреде међународног значаја. Пловдив лежи на главној саобраћајници између Мале Азије и Средње Европе. Град има и два аеродрома. По попису из децембра 2006. године, град има 377.425 становника.

Детаљније информације о граду


Силистра, Бугарска 

Силистра  је лучки град на североистоку Бугарске. Центар је истоимене области. Град лежи на јужној страни доњег Дунава, који на том месту чини границу између Бугарске и Румуније.

Град Силистра Грб града Локација у Бугарској

Подигнут од стране Римљана Дуросторум, Силистра је била тврђава велике снаге, која се простирала по северном углу познатог квадрилатерала (Русе, Силистра, Шумен и Варна), али су њене зидине срушене након Берлинског уговора из 1878.

Град је био део Румуније између 1913 и 1940. По попису из 2005. године. Град има 49.166 становника.

Детаљније информације о граду


Ћустендил, Бугарска 

Ћустендил је град у западном делу Бугарске са 51.742 становника. Административни је центар ћустендилске области и општине Ћустендил. Недалеко од њега се одиграла велика битка у којој су снаге српског краља Стефана (1322-1331) и младог краља Душана (краљ 1331.-1346., цар 1346.-1355.) потукле 28.06.1330.године бугарску војску. Свој данашњи назив град носи у спомен на српског велможу Константина Драгаша.

Град Ћустендил Грб града Локација у Бугарској

 Данашњи назив су му дале Османлије по запоседању тих предела крајем XIV века назвавши га Кјустендил односно Ћустендил, што у дословном преводу са турског значи Константинова бања. Град су тако назвали јер је њиме владао српски велможа Константин.

Овај град се налази у ћустендилској котлини, недалеко од планине Осогово, у планинској области Бугарске. Удаљен је 69 km југозападно од Софије и 22 km од границе са Републиком Македонијом. Ћустендил jе чувен балнеолошки центар у Бугарској.

Детаљније информације о граду


Куманово, Македонија

Куманово је са око 70 хиљада становника трећи највећи град у Републици Македонији (после Скопља и Битоља) и седиште њене најпространије општине. Налази се у североисточном делу Македоније на надморској висини од 344 метра. Кроз њега протичу реке Липовка и Којнарка. Претпоставља се да име града потиче од Кумана, туркијског племена које се овде доселило у 12. и 13. веку.

 Град Куманово  Грб града  Локација у Македонији

У близини Куманова, 23. октобра 1912, одиграла се позната Кумановска битка у којој су српске снаге поразиле турску војску и натерале је на повлачење. Ово је била једна од одлучујућих битака Првог балканског рата. На локалитету Зебрњак, у близини бојишта, изграђен је споменик који су Бугари делимично срушили у време Другог светског рата.

У граду постоји значајна метална и текстилна индустрија. Куманово има добре путне и железничке комуникације са Велесом, Скопљем и Србијом на северу. Скопски аеродром се налази око 30 километара јужно од града.

Детаљније информације о граду


 

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија