wrapper

Градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић је данас на конференцији за медије говорио о неким од најзначајнијих резултата који су остварени у првој години текућег мандата. 

"Драго ми је да се видимо у добром здрављу и спремни за рад јер се данас навршава годину дана од конститутивне седнице скупштине када је одлуком легитимних представника народа, састављена извршна власт града Лесковца. Убедљив изборни резултат који је претходио овом свечаном чину је потврдио да смо оправдали поверење народа, али нас уједно и обавезао да са још више одговорности и залагања заједнички наставимо да остварујемо наш дугорочни циљ – да наш град буде дом својих становника у којем желе и могу да живе достојним и достојанственим животом.

На сваки километар израђених путева, водоводне мреже, сваки квадратни метар нове фасаде на нашим школама, свако новоотворено радно место, на сваку младу и талентовану особу коју наградимо, пољопривредника кога помогнемо, на свако дете које усрећимо, манифестацију којом славимо нашу културу и традицију смо поносни... Још поноснији смо јер су и грађани Лесковца то препознали када су нам прошле године указали поверење да 4. пут руководимо Градом и наставимо да радимо и градимо, да идемо путем просперитета и напретка. Још једном велико хвала! Један град чине његови грађани, а ми не посустајемо и сваку одлуку доносимо у корист и у складу са захтевима грађана.

За ових годину дана остварили смо многе зацртане циљеве, јер смо снажно кренули у нове победе одмах сутрадан! Желели смо да покажемо да се максимално трудимо да искористимо време и поверење које су нам дали грађани.

Најамбициознији подухват који смо предузели крајем 2012. године била је борба против незапослености. Оно што смо у протеклом мандату радили на јачању привреде резултовало је отварањем преко 8000 нових радних места. Ускоро у фабрику Јура, где тренутно ради 3100 радника, стиже нова производна трака за делове електричних аутомобила марке Голф која вреди 10 милиона евра. Очекујемо да АутосТоп до краја године купи парцелу преко пута производње како би на њој изградили нови погон за производњу монтажних постројења за пречишћавање отпадних вода. А вредно је помена да је грчки произвођач врећа за прехрамбену индустрију Лескобегз у јеку пандемије oтворио нови погон у који је инвестирана сума од милион евра. Прошле године је домаћи инвеститор Миленијум тим преузео Навип у који ће бити уложено 23 милиона евра, где ће у сталном радном односу бити запошљено 150 људи, док ће у сезони бити ангажовано чак 500.Тренутно је актуелан дијалог са турском компанијом Еренли који водимо од почетка године, тако да ће, када је реч о страним инвестицијама, тренутни мандат свакако бити обележен отварањем њиховог огранка у Зеленој индустријској зони где ће запослење наћи 338 радника. Већ сутра ће у Лесковцу боравити власник и менаџмент ове компаније како бисмо наставили са реализацијом њихове инвестиције вредне 16,6 милиона евра.

Нисмо запоставили ни сарадњу са домаћим привредним субјектима чији успеси додатно доказују да је Лесковац локална самоуправа са одличним условима пословања. Када је реч о Зеленој зони поменућу и локалну фирму Статовац која на парцели између Аптива и турске компаније Еренли од маја месеца гради нови дистрибутивни центар који би требало да буде завршен до краја године.

Крајем септембра почеће са радом нови производни погон циглане Младост који је вредан 30 милиона евра и где ће радити 50 наших суграђана. Прима нова која броји скоро 1000 радника је у нову производњу наполитанки инвестирала 1.100.000 евра, прошле године је отворен 4М - највећи салон намештаја на Балкану на 12.000 метара квадратних, преко милион евра инвестиција, док је компанија Бимтекс у велики магацински простор и две соларне електране уложила милион евра. Лесковчани су пре 10-ак дана добили нови трговински центар Светофор, недавно је компанија Каталог отворила нови пословни центар, компанија Дитс је проширила производне капацитете у вредности од милион евра за нови продајни салон, производни погон, перионицу аутомобила и кафе ресторан, као и фирма Биг бен, која је прошле недеље отворила још један продајни објекат у центру града. Ово лето ће остати упамћено по томе што је у Лесковцу отворен први аква парк вредности 2 милиона евра који је изузетно посећен, а ускоро нас очекује и отварање новог шопинг центра у згради некадашњег Сајма, као и хотела Београд. Пре самог отварања сала које се уређују, тачније 2. септембра, у оквиру овог комплекса биће отворена популарна продавница Пепко.

Статистика и бројеви иду у корист привредног развоја у Лесковцу – само у последњих годину дана је регистровано укупно 3265 нових возила у нашем граду, прошле године отворено је 312 привредних друштава, а од 1. августа 2020. регистровано је 390 пољопривредних газдинстава.

Овакав привредни процват није остао без званичних потврда успеха па смо поред сертификата са 96,33 % испуњених критеријума, као град постали део председништва новог НАЛЕД-овог БФЦ клуба, када сам по трећи пут именован за члана Управног одбора НАЛЕД-а. Месец дана раније, уручено ми је и признање Капетан Миша Анастасијевић у категорији за ванредан допринос развоју и просперитету Србије.

За добар привредни развој потребна је и квалитетна путна инфраструктура, стога смо усмерени и на изградњу, рехабилитацију и реконструкцију путева и улица, као и на решавање комуналних проблема. Ми смо у протеклих неколико година само у санацију и изградњу путева уложили преко милијарду и 800 милиона динара, од чега је преко 455 милиона динара уложено у пут Лесковац – Власотинце, улицу Ивана Милутиновића, Милоша Обилића, Југ Богданову, пут Вучје – Брза, да поменем само неке. Пуном паром се издводе радови на реконструкцији Булевара Николе Пашића вредни 268,7 милиона динара који се одвијају према предвиђеној динамици радова. Поставили смо циљ, који је за многе наше претходнике недостижан и незамислив, да обновимо све најважније саобраћајнице, тако да ће током овог мандата бити завршене и реконструкција путева Лесковац-Вучје и Лесковац-Лебане, након квалитетно и ефикасно завршених радова на улазима из правца Власотинца и Ниша. Таква одговорност показује колико су се ствари промениле и да данас у нашој држави имамо много озбиљних грађевинских компанија на које можемо да се ослонимо" - казао је градоначелник и додао:

"У изградњу и реконструкцију водоводне мреже уложено је преко 52 милиона динара, а већ септембра месеца почеће радови на реконструкцији водоводне мреже у Космајској улици вредни скоро 7 милиона динара. Желим да истакнем и чињеницу да смо кредит за потребе финансирања изградње водосистема „Барје“ у износу од 4 милиона евра, који је узет на коришћење 2006. године у току текуће годину у целости измирили у року. Још је важније да су пре неколико дана почели радови на чишћењу предбрана на Ветерници, које износом од 17,5 милиона динара финансира ЈП Србијаводе. У питању су две највеће предбране које су веома значајне за водосистем Барје и које нису чишћене од како су биле изграђене.

На личном примеру сам потврдио да лидер није позиција, лидер је огромна одговорност, и зато морам да констатујем да је почетак овог мандата захтевао много већи степен одговорности због тога што смо се нашли пред озбиљним и тешким изазовом званим пандемија вируса корона. Трудили смо се да будемо доступни грађанима и јавности, а када је држава обезбедила довољан број вакцина, одличном организацијом вакциналних пунктова, кол центара смо показали колико је наш здравствени систем јак. До сада је прву дозу вакцине примило 44,5 % становника Лесковца односно 48.923 људи, другу дозу је примило 46.083 људи (41,8%). Прве дозе вакцина у Лесковцу примили су корисници Установе за одрасла и старија лица. Од почетка пандемије посебну пажњу смо посвећивали пензионерима на чијим плећима је подигнута наша држава. Стога је Влада Републике Србије уз иницијативу председника Александра Вучића, покренула низ мера које подразумевају финансијску, моралну и здравствену помоћ, док су институције града сениорима све време на услузи.

Завод за јавно здравље је добио специјални фрижидер за чување Фајзер вакцине вредан 15.000 евра, Дому здравља је донирано савремено амбулантно возило вредно 47.000 евра. Након што је завршена реконструкција фасаде Опште болнице са 5 милиона евра, ова институција ће добити савремену апаратуру и потпуно реновирану зграду за шта ће бити издвојено 4,5 милијарде динара. Очекује се да грађевински радови отпочну најкасније до краја текуће године.

Овај мандат је почео коначним решењем једног од најтежих проблема локалне самоуправе - проблема дуга Апотеке јер смо успели да преко Министарства финансија обезбедимо 150 милиона динара. Уједно смо у договору са највећим повериоцима Апотеке уштедели скоро 75 милиона динара, тиме што су се они одрекли дела средстава на која су имали апсолутно законско право. Потписаних споразума са највећим повериоцима и радницима се чврсто придржавамо, а све захваљујући добром стању у буџету.

У поређењу са крајем 2012. године када смо први пут преузели одговорност за вршење власти, затекли смо буџет Града са обавезама од око 2 милијарде динара, руиниран јавно-комунални сектор, као и кашњења у платама и накнадама буџетских корисника од 4 до 8 месеци.

Након 9 година можемо да кажемо да се много тога променило. Измирили смо све заостале обавезе према добављачима, вратили дугове за промашене инвестиције, правили репрограме за дугогодишње нагомилане обавезе и измирили заостале обавезе по основу зарада за запослене.

Све обавезе према добављачима и извођачима радова исплаћујемо редовно у складу са роковима које дефинише Централни регистар фактура, као и обавезе по основу узетих кредита. У току прошле године, Град се није додатно задуживао. Уколико се осврнемо на буџет Града за прошлу годину видимо да се он упркос пандемији која је захватила читав свет остварио са 91,1% од годишњег плана или у номиналном износу од 4 милијарде и 150 милиона динара. У консолидованом завршном рачуну исказан је буџетски суфицит у износу од 16,5 милиона динара. Остварење прихода је за милијарду динара више у поређењу са остварењем прихода 2012. године.

Уколико сагледамо расходе, извршење расхода у прошлој години било је 4 милијарде и 30 милиона динара, док је 2012. то износило свега 2 милијарде и 900 милиона динара. Што значи да је милијарду и 130 милиона више уложено у путну инфраструктуру, области спорта, пољопривреде, културе, образовања, али и друге сфере друштвеног живота. Додатно, ова улагања су била већа чак и уколико узмемо у обзир присутност пандемије и сложену епидемиолошку ситуацију са којом и буџет борио. Анализирајући првих 6 месеци текуће године можемо видети да извршење буџета износи 49,6% од годишњег плана. Економски стручњаци ће потврдити да је ово фантастичан резултат посебно ако узмемо у обзир да је постигнут без иједног ребаланса."

Говорећи о правилној и сврсисходној прерасподели буџетских средстава градоначелник је поменуо и чињеницу да је локална самоуправа сагледавајући потребе и захтеве пољопривредника, ребалансом прошлогодишњег буџета износ од 30 милиона динара намењен субвенцијама повећали на 34,5 милиона динара јер се на конкурс пријавило рекордних 994 пољопривредних произвођача.

"У нашем граду боравио је и министар пољопривреде Бранислав Недимовић који је у селу Свирце разговарао са пољопривредницима о мерама које Министарство има у плану да предузме како би се пољопривредницима помогло да се изборе са захтевима и изазовима модерног тржишта. Недуго затим јавила се иницијатива да на последњој слободној парцели у Зеленој зони у сарадњи са министарством и градом, пољопривредни произвођачи изграде откупни центар и хладњачу мањег капацитета чиме ће њихов положај на тржишту бити знатно бољи. Тиме ће Зелена зона бити комплетна уз испуњење и њене примарне намене.

Даље, за удружење Стрелци противградне заштите је ове године из буџета издвојено 5 милиона динара, а Град је узео учешће у пројекту са хуманитарном организацијом АСБ, што је резултирало потписивањем уговора за изградњу пластеника усмерених према 12 социјално угрожених породица. Данас су почели радови на уређењу и чишћењу канала Шаиновац-Рударе-Велико Трњане-Лесковац, вредни 30 милиона динара, што ће умногоме олакшати живот нашим суграђанима који су имали проблема са поплавама у том крају. Када је област пољопривреде у питању, поменућу и пројекат који је са 13,4 милиона динара одобрен код Министарства пољопривреде – „Инфраструктурни радови у комасационом подручју Горње и Доње Стопање“."

Градоначелник је поменуо новине које су уведене у претходних годину дана попут доделе аутоседишта свим новорођеним бебама, чланству у Удружењу Покрет за децу 3+, те упоредио издвајања за спорт у буџету 2012. године који је износио 18 милиона динара и овогодишње рекордно издвајање у износу од 95 милиона динара те додао да ускоро ће Лесковац добити и фудбалски стадион вредан 21 милион евра. "Радови на рушењу старих трибина су завршени и врше се припреме за извођење грађевинских радова на новом стадиону. Рок за завршетак радова је фебруар 2023. године. 

Показало се да наши клубови знају да направе добре резултате и да имамо чиме да се похвалимо. Наши успешни спортисти град представљају на најбољи начин, како у индивидуалним, тако и у тимским спортовима. Ове године град Лесковац имаће представнике на Параолимпијским играма у Токију – бициклисте Милана Петровића и Горана Шмелцеровића, које ћемо са 300 хиљада динара као Град подржати јер стојимо уз њих. Желимо вам много среће у предстојећем такмичењу, ви сте наш понос!"

"За годину дана урађено је много више него што су неки претходни представници извршне власти урадили током читавог мандата. Иако смо задовољни досадашњим резултатима, на њима нећемо стати. У предстојећем периоду ћемо наставити да радимо на развоју нашег града, настојећи да превазиђемо све препреке и решимо проблеме на које наилазимо трудећи се да уместо зидова и баријера, градимо мостове пријатељства, сарадње и стабилности. Да нисмо јаки, снажни, да не радимо 365 дана у години, да нисмо, као што сам на почетку излагања напоменуо, кренули са радом одмах, захваљујући чврстој сарадњи, коалиционим партнерима, постигли смо много тога. Сваки дан смо спремни да радимо за бољу будућност наше деце јер смо на њих поносни, поносни смо на наше студенте, раднике, лекаре,  поносни смо на сваког пензионера који су саградили овај наш Српски Манчестер."

Град Лесковац

ГРАД ЛЕСКОВАЦ

  Пана Ђукића 9-11
16 000 Лесковац, Србија
   016/213-213
   Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Видео галерија